Beestachtige Joodse namen: Samson de Hond en zijn kornuiten

Dierennamen vormen een belangrijke categorie binnen de Joodse achternamen. Soms levert dat merkwaardige combinaties op. Zoals in de familie van Samson de Hond.

Samson (foto Andrewke / GNU-FDL)
Samson (foto Andrewke / GNU-FDL)

Isaac Jacob de Hond en zijn vrouw Betje Mozes Kat kregen op 7 november 1837 in Amsterdam een zoon, Samson de Hond. Hij trouwde opΒ 7 november 1860 te Amsterdam met Roosje Ark en op 26 november 1874 kwam een zoon ter wereld. Die heette natuurlijk Noach, wat wil je met zo’n moeder.

Noach de Hond trad op 30 december 1896 te Amsterdam in het huwelijk met Elisabeth de Hond, dochter van Gompes de Hond en Naatje Ossedrijver. Hun zoon Samson de Hond junior trouwde op 23 december 1931 te Amsterdam met Rachel de Hond, dochter van Meijer de Hond en Duifje Degen. Meijers moeder heette Juda Aalsvel en Duifjes moeder luisterde naar de naam Sara Schelvis.

Een zus van Noach, ook Rachel de Hond geheten, zocht haar partner eveneens in het vissenrijk. Zij trouwde op 29 augustus 1894 te Amsterdam met Elias Snoek, zoon van EfraΓ―m Snoek en de vrouw die hem ooit aan de haak had geslagen, Vrouwtje Wurms.

En van de waterdieren komen we bij de watermensen. Een zoon van Rachel en Elias, Ephraim Snoek, trouwde op 3 januari 1923 te Amsterdam met Keetje Waterman, dochter van Levie Waterman en Elisabeth de Hond. Elias’ zussen Judith Snoek en Jansje Snoek waren getrouwd met de broers Simon Zeeman en DaniΓ«l Zeeman.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.