Jonas in de walvis: drie namen die een Bijbelverhaal vertellen

Als je Noach of Jonas heet en je moet een achternaam kiezen, wat kies je dan? Je zoekt je inspiratie in de Bijbel en zadelt generaties nageslacht op met een lollige naam.

Mozes Opdenberg

Charlton Heston als Mozes in The Ten Commandments (1956)
Charlton Heston als Mozes in The Ten Commandments (1956)

Volgens het Bijbelboek Exodus ontving Mozes op de berg Horeb in de Sinaï-woestijn van God de tien geboden.

Geboren op 3 augustus 1913 in Den Haag: Mozes Opdenberg. De familie Op den Berg heette in de achttiende eeuw al zo. Of de eerste naamdrager Mozes heette, heb ik niet kunnen achterhalen. Het is echter zeer goed mogelijk dat het hier inderdaad om een woordspeling gaat, zoals hieronder zal blijken.

Ook zeer toepasselijk is de naam van Mosje Wetberg, functionaris bij het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Mosje is de Hebreeuwse vorm van Mozes. (Met dank aan Marianne Deden-Kazenbroot voor deze tip!)

Noach Ark

De bouw van de Ark van Noach (Hartmann Schedel, Kroniek van Neurenberg, 1493)
De bouw van de Ark van Noach (Hartmann Schedel, Kroniek van Neurenberg, 1493)

Volgens Genesis bouwde Noach op last van God een ark waarin hij met zijn gezin en allerhande dieren de zondvloed konden overleven.

Noach Simon, geboren in 1761 te Elten‎, nam in 1812 heel toepasselijk de achternaam Ark aan. Een vroom woordgrapje? Toeval zal het wel niet zijn. Zijn kleinzoon Noach Ark trouwde op 5 augustus 1868 te Amsterdam met Hanna Barug.

Jonas Walvis

Jona wordt opgeslokt door een vis (Hvidbjergkerk, Hvidbjerg, Denemarken, foto: Brams)
Jona wordt opgeslokt door een vis (Hvidbjergkerk, Hvidbjerg, Denemarken, foto: Brams)

De profeet Jona(s), zo verhaalt het gelijknamige Bijbelboek, wordt in zee gegooid en opgeslokt door een grote vis, traditioneel voorgesteld als een walvis.

Abraham Jonas, geboren 27 juli 1770 te Amsterdam, koos net als Noach Simon Ark in 1812 een zeer toepasselijke achternaam: Walvis. Een achterkleinzoon van hem was Jonas Walvis, geboren op 29 augustus 1861 te Amsterdam.

Aanvullingen?

Ken je nog meer van dit soort namen? Laat dan hieronder een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.