Is Boris een genderneutrale voornaam?

Er was vorige week nogal wat te doen over schrijfster Renske de Greef, die haar dochter genderneutraal opvoedt. De naam van het meisje: Boris.

renske-de-greef
Foto: Ruud Pos

Boris?

Dat is nou niet meteen de eerste naam waar je aan denkt als je ‘genderneutraal’ hoort. Sterker nog: het is een van de meest mannelijke voornamen die er zijn.

1 tegen 3300

Volgens gegevens van de Nederlandse Voornamenbank en de Sociale Verzekeringsbank telt Nederland precies één vrouwelijke persoon met Boris als officiële eerste voornaam: een meisje uit 2015. Dat moet dus De Greefs dochter wel zijn. Tegenover die ene vrouwelijke Boris staan meer dan 3300 mannelijke Borissen.

Genderneutraal kun je dat niet bepaald noemen – Boris is een jongensnaam. Die ene vrouwelijke Boris doet daar weinig aan af. Ter vergelijking: er lopen in ons land 19 mannelijke Johanna’s en 9 vrouwelijke Petrussen rond, maar toch zal vrijwel niemand beweren dat Johanna en Petrus genderneutrale voornamen zijn.

Nou ja… in één opzicht is elke voornaam genderneutraal: voor de wet. In Duitsland is lange tijd een strikt onderscheid gemaakt tussen jongensnamen en meisjesnamen. In Nederland niet. Er hebben altijd uniseksnamen bestaan (vooral in Friesland) en vooral katholieken hebben het met geslachtsverschillen nooit zo nauw genomen; denk aan de meer dan 480.000 mannen met Maria als een van hun voornamen.

Robin, Eden en Anne

Toch zijn vrijwel al onze voornamen in de praktijk duidelijk mannelijk of vrouwelijk. Echte uniseksnamen als Robin en Eden zijn zeldzaam en je kunt je bij die namen afvragen of ze op termijn ook tweeslachtig zullen blijven: het lijkt er momenteel op dat bij Robin de vrouwen de overhand zullen gaan nemen en bij Eden de mannen.

De tweeslachtigheid van deze namen is misschien maar een overgangsfase. Dat zag je al eerder bij Anne: dat was eerst (in Friesland) een jongensnaam, toen een uniseksnaam en nu bijna exclusief een meisjesnaam.

Zo’n verschuiving wijst erop dat verreweg de meeste Nederlanders het, anders dan Renske de Greef, wél belangrijk vinden dat uit de namen van hun kinderen het geslacht blijkt. Misschien zal dat in de toekomst anders zijn, maar in de namenstatistieken zie ik daar nog geen aanwijzingen voor.

Patrick

Nu valt er best wel wat te zeggen voor De Greefs standpunt dat geslacht er niet toe zou moeten doen, maar in de praktijk doet het er nu eenmaal wél toe. Renske de Greef maakt een punt over de rug van haar dochter, die later voortdurend wat zal hebben uit te leggen. Ze had beter haar eigen naam kunnen veranderen in Jeroen of Patrick.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.