Waar de achternaam Brandt Corstius vandaan komt

Eergisteren schreef ik over de nieuwe Belgische wet die dubbele achternamen mogelijk maakt, vandaag overlijdt de drager van een van de bekendste dubbele namen van Nederland: Hugo Brandt Corstius. Hoe is die naam ontstaan?

Hugo Brandt Corstius (foto: Haags Uitburo / CC BY 3.0)
Hugo Brandt Corstius (foto: Haags Uitburo / CC BY 3.0)

Mevrouw Brandt en meneer Corstius

De dubbele achternaam Brandt Corstius gaat terug opΒ Hugo’s betovergrootouders Lambertus Corstius en Immetje Catharina Brandt. Hun zoon, de predikant Melchior Corstius Lambertuszoon Β (1833-1886), kreeg in 1877 bij koninklijk besluit toestemming de achternaam van zijn moeder aan de zijne toe te voegen.

Sindsdien mochten hij en ‘zijne wettige nakomelingen’ de naam Brandt Corstiusgebruiken. Dat doen ze trouwens niet allemaal even consequent: Hugo’s zoon Jelle Brandt Corstius noemt zich op Twitter gewoon Jelle Corstius.

Dubbele achternamen nu

Kan dat vandaag de dag nog steeds, een dubbele achternaam aanvragen? Ja, maar alleen onder heel strikte voorwaarden. Je kunt, net als Melchior, de achternaam van de moeder voor de jouwe laten plaatsen. Daarvoor moet je met een stamboomoverzicht en aktes van de burgerlijke stand aantonen dat de vader en opa van je moeder geen mannelijke nakomelingen meer hebben en dat die ook niet meer te verwachten zijn.

Mijn kinderen voldoen aan dat criterium. De opa van hun moeder had twee zoons, die allebei zijn overleden zonder zelf zoons na te laten. Ze hebben dus recht op de dubbele achternaam Augustinus van der Meer, maar die kunnen ze pas aanvragen als ze 18 zijn. Nog even geduld… En alleen als ze er zelf zin in hebben natuurlijk.

Zou jij een dubbele achternaam aanvragen als je er recht op hebt? Of is zo’n naamsverandering te veel gedoe? Laat het weten!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.