Een boek schrijven is één ding. Een succésvol boek schrijven is iets anders, want verreweg de meeste boeken die worden uitgegeven floppen. Daarom was ik ook zo blij met het pakketje dat de PostNL-bezorger gisteren langsbracht.
Wat erin zat? Dit:
Vijf exemplaren van mijn boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?. En niet zomaar vijf exemplaren, maar de bewijsexemplaren van de tweede druk.
‘Tweede druk februari 2015’ – het voelt als een opluchting. Hoewel Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? best veel media-aandacht krijgt en het niet alleen in ‘de betere boekhandel’, maar ook in de AKO en de Bruno ligt, had ik geen idee of het een beetje verkocht of niet. Soms had ik visioenen van mijn boek in grote stapels bij de ramsj…
Maar het verkoopt dus wél. In een dikke drie maanden tijd is de eerste druk zo goed als op.
Ik ben al een tijdje bezig met een opzet voor een tweede boek en dit stimuleert wel om daar serieus mee verder te gaan.
Maar wat zal ik schrijven? Ik heb zelf ideeën genoeg, maar misschien zie ik wel een geweldig onderwerp over het hoofd. Dus zeg het maar: waar zou jij graag over willen lezen in mijn volgende namenboek?
Gepke zegt
Van harte gefeliciteerd, Nederlandse dialecten, patroniemen, humor is belangrijk, zowel voornamen als achternamen vind ik leuk ook buitenlandse namen horen daarbij.
theo zegt
Maarten,
Hartelijk gefeliciteerd met de tweede druk van je boek. In het tweede deel zou ik graag iets willen lezen over samengestelde voornamen. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld een jongen die de voornamen Philippus van Dueren heeft (zijn achternaam is den Hollander en hij is geboren uit een wettig huwelijk) en wiens nageslacht zich (ten onrechte) van Dueren den Hollander is gaan noemen. Ik noem dit soort namen maar samengestelde voornamen, maar als ik met die zoekterm ga googelen vind ik namen als Jean-Paul, Marie-Claire, Peter-Jan e.d. Dat zijn ook samengestelde voornamen, maar niet die, welke ik zoek. De vraag is: hoe noem je voornamen als Philippus van Dueren?
Alia zegt
Van harte gefeliciteerd!Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze ‘nieuwsbrief’ al tijden met belangstelling lees, terwijl vele anderen ongelezen blijven in mijn mailbox.
Ik heb de zeldzame(?) eerste druk aan de kerstman gevraagd en gekregen. Behalve het leuke onderwerp en schrijfstijl is dat mogelijk ook één van de redenen dat hij (of ze?) goed verkocht is: de gangbare prijs.
Ik ben zelf nog wel benieuwd naar de gevreesde ‘rijmnamen’ of ‘pestnamen’. Zoals dat ik als kleuter zijnde Ali Baba werd genoemd door leeftijdsgenootjes en mijn vader me niet Ruth wou noemen om dezelfde reden dat hij een zoon niet Rik zou noemen.
Simone zegt
Ik kreeg je boek voor mijn verjaardag. Een feest van herkenning. Als verloskundige ben ik vaak de eerste die de naam hoort van de nieuwe burger.
Zelf hebben we onze dochters naar hoofdpersonen uit een boek genoemd.
Maarten van der Meer zegt
Nu ben ik wel benieuwd naar welk boek 🙂