En we noemen hem Johan21062006: mag je je kind een cijfer als voornaam geven?

4real, V8, 89, 2nd, 3rd en 5th. Allemaal namen die in Nieuw-Zeeland zijn geweigerd. Volgens de naamwet van dat land mogen in voornamen geen cijfers voorkomen. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland? Mag je je zoon 1 noemen omdat je hem de nummer één vindt? Of je dochter 29-2 om te benadrukken dat ze is geboren op schrikkeldag?

Foto: D Sharon Pruitt / CC BY 2.0
Foto: D Sharon Pruitt / CC BY 2.0

Ongepast

De wet verbiedt ongepaste namen, maar zijn deze namen ongepast? Daarover kun je van mening verschillen. Zelf vind ik 4real een twijfelgeval omdat die naam een erg verwarrende voor’letter’ oplevert (De heer 4. Jansen?), maar V8 moet wat mij betreft gewoon kunnen.

Ik ken geen enkel voorbeeld van een cijfernaam die in Nederland door de burgerlijke stand is geweigerd, maar dat betekent natuurlijk niet dat het nooit is gebeurd. Volgens de Nederlandse Voornamenbank is er tenminste vier keer een cijfernaam geaccepteerd:

  • 17
  • 26
  • Francesc0
  • Johan21062006

Voor alle duidelijkheid: dit zijn namen van in Nederland geboren personen die in Nederland staan ingeschreven.

Schrijffout

Francesc0 en Johan21062006 zouden natuurlijk schrijffouten kunnen zijn. De 0 zit op het toetsenbord vlak bij de o en bij Johan21062006 heeft een ambtenaar bij de geboorteaangifte misschien per ongeluk de geboortedatum in het voornaamveld ingevuld.

Van de namen 17 en 26 is wel zeker dat ze ‘echt’ zijn. Naamkundige Gerrit Bloothooft noemt in een artikel over uitzonderlijke namen (PDF) de volledige voornamen van de betreffende personen: Xavier Dominique Jérôme 17 Mai en Celèste Elise Eugenie 26 Avril. Die namen moeten bewust zo zijn ingeschreven, want niemand schrijft ‘per ongeluk’ 17 Mai of 26 Avril.

Mag dat?

Betekent dat dus dat je je kind inderdaad een cijfer als voornaam mag geven? Mijn inschatting is: nee. Er bestaat een kleine kans dat het je lukt een naam als 17 of 26 geaccepteerd te krijgen, maar verreweg de meeste ambtenaren van de burgerlijke stand zullen een stuk minder ruimdenkend zijn dan de collega die (broer en zus?) Xavier en Celèste inschreef.

Welk getal zou jij je kind als voornaam geven? Of zou dat verboden moeten worden? Laat het weten!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.