De 5 kortste achternamen van Nederland

De langste achternaam van Nederland telt 51 tekens, zo concludeerde ik een tijdje terug. Maar hoe kort is de kortste achternaam van Nederland eigenlijk?

De handtekening van Wilhelmus Harms U op de geboorteakte van zijn zoon Fredrik U (Ten Boer 22 mei 1841)
De handtekening van Wilhelmus Harms U op de geboorteakte van zijn zoon Fredrik U (Ten Boer 22 mei 1841)

Volgens de Nederlandse Familienamenbank kwamen er in Nederland in 2007 vijf achternamen van maar 茅茅n letter voor: I, O, U, X en Y. Ze hebben allemaal minder dan vijf naamdragers.

E

E lijkt een Chinese naam te zijn. In het Amsterdamse persoonskaartenarchief komt althans een Tsao Zau E voor, geboren 1897.

I en O

De namen I en O kwamen volgens de Familienamenbank in 1947 in Nederland niet voor. De huidige naamdragers zullen dus wel immigranten zijn.

U

Dat geldt ook voor de naam U. In 1947 kwam deze naam niet voor, in 2007 wel. De huidige naamdragers zullen dus wel niet afstammen van de familie U die in de negentiende eeuw in het Groningse Ten Boer leefde: Harm Diderik U, zijn zoon Wilhelmus Harms U en zijn kleinzoon Fredrik U.

Y

Y idem dito. Ook deze naam kwam in 1947 niet voor, maar eerder wel. In Loenen overleed op聽 1 augustus 1876 Marten Y (‘ook genaamd Ey’), zoon van Gerrit Y. Behalve Y en Ey kom je ook de spelling IJ tegen.

X, punt en streepje

De Familienamenbank vermeldt ook nog de ‘namen’ . (punt) en 鈥 (streepje). Dit kunnen geen echte namen zijn. Waarschijnlijk gaat het hier om immigranten zonder achternaam bij wie daarom in het achternaamveld een punt of streepje is ingevuld. Ook de naam X is misschien zo te verklaren.

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.