Genlias is voor vrijwel elke Nederlandse genealoog een van de belangrijkste internetbronnen. De zoekfunctie van deze site kent echter één grote beperking.

Genlias
Ik liep hiertegen aan toen ik een inventarisatie wilde maken van de 217 overlijdensakten van het eiland Saba over de jaren 1941-1950, die vorige week op Genlias zijn verschenen. Dat kan dus niet. Genlias verplicht je namelijk een naam in te vullen, of toch in ieder geval de eerste drie letters van de voor- of achternaam.
Je kunt dus wel alle in 1941-1950 overleden Sabanen met de achternaam Hassell op het scherm krijgen (dat zijn er maar liefst 47, meer dan eenvijfde van de overledenen), maar geen overzicht krijgen van alle overlijdens in een bepaalde periode.
Technisch is dit niet moeilijk te realiseren, dus ik vraag me af waarom deze mogelijkheid ontbreekt. De soortgelijke site Digitale Stamboom heeft deze optie wel. Op deze site kun je het naamveld gewoon leeg laten en tover je bijvoorbeeld zo alle 110 huwelijken in Rijnsburg tussen 1900 en 1902 op het scherm.
Toegegeven: de meeste genealogen zullen aan deze mogelijkheid niet veel hebben. Voor naamkundigen zou het echter een leuk speeltje zijn. Deze optie zou interessante inventarisaties mogelijk maken. Je kunt voor een bepaalde plaats per jaar nagaan welke kindernamen het meest voorkomen of inventariseren welke achternamen er op Saba in gebruik zijn. Laten we daarom hopen dat Genlias dit snel mogelijk maakt.
Mima says
Dat ben ik nou eens heel erg met je eens! En behalve voor statistische doeleinden gebruiken we Genlias natuurlijk ook voor ‘gewoon’ stamboomonderzoek. Een bijkomend voordeel van zo’n zoekmogelijkheid is dat je niet langer zeker hoeft te zijn van de schrijfwijze van de naam van degene(n) die je zoekt. Immers, in Genlias is het niet mogelijk wildcards te gebruiken. Achternamen als die van mijn overgrootouders leveren dan geen moeilijkheden meer op (in verschillende aktes heette opa Ducheine, Duchesne, Duchain, Du Scheijne, de Scheen en oma Lesuisse, Lesuijs, Lussewis en nog zo wat varianten; dat is nu lastig zoeken in Genlias), mits je natuurlijk de geboorteplaats weet. Ik hoop dus met je mee.
.-= Mima´s last blog ..Ik kan het wel =-.
Maarten van der Meer says
Begin 2011 zal http://www.wiewaswie.nl/ starten als opvolger van onder meer Genlias. Laten we hopen dat die site meer zoekmogelijkheden biedt.
Bob Coret says
De door jou gewenste zoekopdracht zal zeker mogelijk zijn met WieWasWie!
Maarten van der Meer says
Ik ben erg benieuwd!
Douwe Harder says
Was eerst in de veronderstelling dat Genlias per 1 januari j.l uit de lucht was gehaald. Maar meneer Vernoeming lijkt in een hedentweet toch de suggestie te wekken dat dit niet zo is. Gezien de ouderdom van bovenstaand artikel begrijp ik dat er een link is gemaakt naar de site Genlias. Wat ik niet begrijp is dat Vernoeming middels een hedentweet lezers op her onjuiste been zet. Genlias is opgeheven beste tweeps. Dit zeer tegen de wens van vele stamboomonderzoekers, dat dan weer wel….
Maarten van der Meer says
Hallo Douwe,
Je hebt gelijk. Ik heb een plug-in geïnstalleerd die automatisch berichten uit mijn archief tweet, maar bij een bericht als dit is dat niet echt handig. Ik zet het op de uitzonderingslijst.