De beperkte zoekfunctie van Genlias

Genlias is voor vrijwel elke Nederlandse genealoog een van de belangrijkste internetbronnen. De zoekfunctie van deze site kent echter één grote beperking.

Genlias
Genlias

Ik liep hiertegen aan toen ik een inventarisatie wilde maken van de 217 overlijdensakten van het eiland Saba over de jaren 1941-1950, die vorige week op Genlias zijn verschenen. Dat kan dus niet. Genlias verplicht je namelijk een naam in te vullen, of toch in ieder geval de eerste drie letters van de voor- of achternaam.

Je kunt dus wel alle in 1941-1950 overleden Sabanen met de achternaam Hassell op het scherm krijgen (dat zijn er maar liefst 47, meer dan eenvijfde van de overledenen), maar geen overzicht krijgen van alle overlijdens in een bepaalde periode.

Technisch is dit niet moeilijk te realiseren, dus ik vraag me af waarom deze mogelijkheid ontbreekt. De soortgelijke site Digitale Stamboom heeft deze optie wel. Op deze site kun je het naamveld gewoon leeg laten en tover je bijvoorbeeld zo alle 110 huwelijken in Rijnsburg tussen 1900 en 1902 op het scherm.

Toegegeven: de meeste genealogen zullen aan deze mogelijkheid niet veel hebben. Voor naamkundigen zou het echter een leuk speeltje zijn. Deze optie zou interessante inventarisaties mogelijk maken. Je kunt voor een bepaalde plaats per jaar nagaan welke kindernamen het meest voorkomen of inventariseren welke achternamen er op Saba in gebruik zijn. Laten we daarom hopen dat Genlias dit snel mogelijk maakt.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.