Op 27 september 1813 kreeg het Enkhuizer echtpaar Cornelis Robbertsz en Marijtje Bijl een drieling: Maritje, Jacob en Marijtje.
Erg bijzonder natuurlijk. Al even bijzonder is de wijze waarop de geboorte van de drieling is geregistreerd. Voor de drie kinderen is namenlijk een gezamenlijke geboorteakte opgemaakt.
Dat hoort natuurlijk niet. Een drieling bestaat uit drie individuen en voor elke persoon dient een aparte akte te worden opgemaakt. Uit een studie van de Enkhuizer geboorteaktes uit de periode 1811-1823 door Elly de Jong (die ook deze akte vond) blijkt echter dat meerlingen consequent een gezamenlijke geboorteakte kregen.
Blijkbaar was dat daar beleid. Het was de begintijd van de burgerlijke stand en waarschijnlijk wist men daar op het gemeentehuis ook niet precies hoe het allemaal hoorde.
In het jaar achttienhonderd en dertien den achtentwintigste der maand September des morgens ten tien uuren is voor ons Maire en Officier van den Burgerlijken Staat der gemeente van Enkhuizen Canton Enkhuizen en Departement van de Zuiderzee gecompareerd
Cornelis Robbertsz, oud negenendertig jaren, veeboer, woonende aan de Oosterdijk onder jurisdictie dezer stad, welke ons twee kinderen van het vrouwelijk en één van het mannelijk geslacht heeft voorgesteld op den zevenentwintigste September dezes jaars, de eerste des morgens ten drie, de tweede ten vijf en de derde des morgens ten zes uuren uit hem declarant en deszelfs huisvrouw Marijtje Bijl oud achtentwintig jaren gebooren en aan hetwelk hij heeft verklaard de voornamen van Maritje, Jacob en Marijtje te willen geven;
De gemelde verklaring en voorstelling is geschied in tegenwoordigheid van Simon van der Velden, oud zevenenveertig jaren Griffier van het vredegerecht en Wander Lakenman, oud drieendertig jaren, winkelier, beiden woonachtig binnen deze gemeente; en hebbende getekend
Cornelis Robbers, S. v. d. Velden, W. Lakenman, C. v. d. Willige.
J.M. van Santen zegt
Ben benieuwd of ze lang geleefd hebben. @Vernoeming < ..http://www.vernoeming.nl/de-geboorteakte-van-een-drieling #genealogie
Jos Vlak zegt
Jacob heb ik kunnen traceren in Genlias. Hij heeft slechts twee dagen geleefd.
Maarten van der Meer zegt
Veel meerlingen leefden niet lang… Ben benieuwd wat er van de anderen is geworden.
G.van Lienen-Visser zegt
Het was in heel Noord-Holland de gewoonte om meerlingen in 1 akte te vermelden.
Dat veranderde in de loop van de 19e eeuw.
Gaandeweg veranderde er wel meer.
Zo werden bijvoorbeeld levenloos geboren kinderen oorspronkelijk in een geboorteakte ingeschreven, later wordt dat een overlijdensakte.
Soms zijn daar trouwens heel mooie omschrijvingen bij, de liefste vond ik: “een kind dat deze wereld reeds voorbij was”.
Kinderen met een onbekende vader kregen in het begin van de 19e eeuw vaak een door moeder gekozen familienaam, lang niet altijd de hare.
Af en toe heb ik het vermoeden dat ze met naam en toenaam naar de “onbekende” vader zijn vernoemd.
Overigens zijn de beide meisjes van deze drieling ook maar 3 en 6 dagen oud geworden.
Uit Genlias:
Gemeente: Enkhuizen
Soort akte: Overlijdensakte
Aktenummer: 187
Aangiftedatum: 30-09-1813
Overledene Jacob Robbertsz
Geslacht: M
Overlijdensdatum: 29-09-1813
Leeftijd: 0
Overlijdensplaats: Enkhuizen
Vader Cornelis Robbertsz
Moeder Marijtje Bijl
Leeftijd: 2 dagen.
Gemeente: Enkhuizen
Soort akte: Overlijdensakte
Aktenummer: 191
Aangiftedatum: 30-09-1813
Overledene Marijtje Robberts
Geslacht: V
Overlijdensdatum: 30-09-1813
Leeftijd: 0
Overlijdensplaats: Enkhuizen
Vader Cornelis Robbertsz
Moeder Marijtje Bijl
Leeftijd: 3 dagen.
Gemeente: Enkhuizen
Soort akte: Overlijdensakte
Aktenummer: 194
Aangiftedatum: 04-10-1813
Overledene Marijtje Robberts
Geslacht: V
Overlijdensdatum: 03-10-1813
Leeftijd: 0
Overlijdensplaats: Enkhuizen
Vader Cornelis Robberts
Moeder Marijtje Bijl
Leeftijd: 6 dagen.
een Jacob ging ze voor, nog een Maritje na.
Jan, Jacob en Ma werden volwassen.