Ik had het laatst al over de barones met de twaalf voornamen, maar je hebt natuurlijk altijd baas boven baas. De Rotterdamse politie verhoorde in 1932 een juffrouw die was gezegend met maar liefst veertien namen.
Uit Het Vaderland van 20 mei 1932:
Recordhoudster van voornamen
Op toevallige wijze werd dezer dagen door de Rotterdamsche politie ontdekt, dat de Maasstad onder haar inwoners een juffrouw telt, die over niet minder dan…… veertien voornamen beschikt.
Dezer dagen behandelde een inspecteur op een der bureaus te dier stede een kleine zaak, waarvoor hij een juffrouw als getuige hoorde. De juffrouw moest natuurlijk haar naam opgeven en vertelde, dat zij Johanna zoo-en-zoo heette.
Ter controle worden altijd de opgaven van namen naar de ambtenaren van het bevolkingsregister gezonden, die dan een document invullen, waaruit de juistheid van den opgegeven naam kan blijken. Ook ditmaal ontving de inspecteur op zijn bureau de opgave van den ambtenaar, teneinde nu de verschillende documenten te gaan schrijven, die er nu eenmaal ook over kleine, weinig beteekenende zaken moeten worden opgesteld.
De inspecteur heeft een tijdlang met open mond naar het document, dat hij van den burgelijken stand had gekregen, zitten staren, heeft daarop uitgeroepen, dat hij in zijn carrière, zooiets nog nooit had meegemaakt, wat ook door oudere collega’s, die er bijgeroepen werden, werd beaamd. De juffrouw heette namelijk niet Johanna zoo-en-zoo, maar Johanna, Huberta, Maria, Anthonia, Martina, Hermina, Paula, Ottilia, Francisca, Augusta, Mathilda, Amélia, Sophia, Joséfa; en dan had zij nog een achternaam óók.
Zoo verschaft deze getuige dus aan alle menschen, die over het zaakje ambtelijk documenten moeten invullen, heel wat extra werk. Er moeten zelfs documenten zijn, die voor zooveel namen geen ruimte bieden, zoodat supplementen noodzakelijk zullen blijken. De juffrouw met de veertien voornamen zal zeer waarschijnlijk wel de recordhoudster op dit gebied in de stad zijn.
De juffrouw in kwestie was Johanna Huberta Maria Anthonia Martina Hermina Paula Ottilia Franziska Augusta Mathilda Amélia Sophia Josefa Fritschij, geboren Rotterdam 6 augustus 1912, dochter van Martinus Fritschij en Martina Hermina van Dijk. Naar wie zou ze allemaal vernoemd zijn?

Gezinskaart Andries Johannes Overman en Johanna Huberta Maria Anthonia Martina Hermina Paula Ottilia Franziska Augusta Mathilda Amélia Sophia Josefa Fritschij (Rotterdam)
theo van herwijnen says
Wat van belang is waar en wanneer deze mevrouw is geboren en ook de achternaam zou bizonder handig zijn.
Maarten van der Meer says
Daar heb je helemaal gelijk in. Ik heb voor ik het artikel plaatste ook gezocht, maar heb de betreffende juffrouw helaas niet kunnen vinden. Misschien dat een lezer meer weet?
Henri van Oene says
Baas boven baas is toch met stip:
ZKH Infant Don Alfonso Maria Isabel Francisco Eugenio Gabriel Pedro Sebastian Pelayo Fernando Francisco-de-Paula Pio Miguel Rafael Juan-José Joaquin Ana Zacarias Elisabeth Simeón Tereso Pablo Tadeo Santiago Simon Lucas Juan Mateo Andrès Bartolomé Ambrosio Geronimo Agustin Bernardo Candido Gerardo Luis-Gonzaga Filomeno Camilo Cayetano Andrès-Avelino Bruno Joaquin-Picolimini Felipe Luis-Rey-de-Francia Ricardo Esteban-Protomartir Genaro Nicolas Estanislao-de-Koska Lorenzo Vicente Crisostomo Cristano Dario Ignacio Francisco-Javier Francisco-de-Borja Higona Clemente Esteban-de-Hungria Ladislado Enrique Ildefonso Hermenegildo Carlos-Borromoeo Eduardo Francisco-Régis Vicente-Ferrer Pascual Miguel-de-los-Santos Adriano Venancio Valentin Benito José-Oriol Domingo Florencio Alfacio Benére Domingo-de-Silos Ramon Isidro Manuel Antonio Todos-los-Santos Infante van Spanje en Portugal (* Madrid, 15-11-1866 † Madrid, 28-4-1934)
De namen met koppelteken dienen gezien te worden als één voornaam.
Maarten van der Meer says
Dank voor je reactie, Henri! 🙂
Ik heb al eens een artikeltje aan Alfonso gewijd: http://www.vernoeming.nl/alfonso-maria-van-spanje-de-man-met-de-106-voornamen
Maarten van der Meer says
Update:
In de eerste versie van dit bericht citeerde ik alleen het kantenbericht. Inmiddels heb ik kunnen bevestigen dat het bericht echt klopt en dat de ‘juffrouw’ echt heeft bestaan. Zie het fragment uit de gezinskaart als bewijs.
janine says
die mevrouw Fritschij ( Overman) was mijn tante!!
Mocht je er nog iets meer over willen weten
groetjes Janine
janine says
hoe komen jullie aan dat documentje?
van de mvr met de 14 voornamen uit Rotterdam..bij ons in de familie beter bekend als tante EN (An)
Mariette Fritschij says
Ja, dit was ook mijn tante An Overman.
Haar broer, Johannes Hubertus was mijn vader, en die had ook nog een broer die Hubertus Johannes heette. Erg origineel! toen er nog een dochter kwam was opa het gedoe zat en zei volgens mij: dat die alle namen van al de familieleden kreeg om zo geen gedoe te krijgen.
Mijn moeder leeft nog, en die kan vast nog veel meer bijzonders vertellen over deze Familie Fritschij.
Dus heb je interesse, laat het weten. Moeder is 81 dus wel een mensje van de dag!
Zij weet vast ook nog wel van wie al die namen waren. Ik weet nog dat vroeger in de geschiedenisboekjes haar naam ook voorkwam.
Maarten van der Meer says
Hallo Janine en Mariette,
Wat leuk dat jullie reageren!
Het document dat in het artikel staat is een stukje uit de gezinskaart uit het Rotterdamse bevolkingsregister. Hier de volledige scans: http://rotterdam.digitalestamboom.nl/scan.aspx?book=R&id=922031 en http://rotterdam.digitalestamboom.nl/scan.aspx?book=R&id=922078
Ik ben wel benieuwd naar het verhaal achter de namen: inderdaad om in één keer van al dat vernoemingsgedoe af te zijn? En naar wie was jullie tante dan allemaal vernoemd? Ik ben ook benieuwd wat ze er zelf van vond. Had ze er last van zoveel voornamen te hebben?
Dus als het niet te veel moeite is wil ik daar graag meer over horen!
Groeten,
Maarten
Janine says
Hoi Maarten bij toeval kwam ik weer eens hierop terecht en zijn we inmiddels 5 jaar verder.
gek dat we helemaal niet meer hebben gerageerd,Heb jij een emailadres of facebook account dan kunnen we het nog eens over hebben want het blijft toch wel heel byzonder onze tante met de 14 voornamen die anekdote over het opnoemen van al haar namen kwam ook altijd op familie gelegenheden ter sprake.
Mijn moeder leeft nog inmiddels 86 en kan er nog wel wat meer over vertellen,wellicht dan telefonisch of per email? je kunt mij erover mailen als je wil.op j.fritschy@outlook.com of op onderstaande email
groetjes van Janine Fritschy