De persoonskaarten van Anne Frank en haar gezin

Het tragische lot van het gezin Frank samengevat in een paar tabelletjes: de persoonskaarten van Otto, Edith, Margot en Anne Frank. De hier volgende biografie is uitsluitend gebaseerd op deze kaarten.

Anne Frank
Anne Frank

Vroege jaren

Otto Heinrich Frank werd op 12 mei 1889 te Frankfurt am Main geboren als zoon van Michael Frank en Alice Betty Stern.

Hij trouwde op 12 mei 1925 in Aken met Edith Hollander, die daar op 16 januari 1900 was geboren. Het echtpaar ging in Frankfurt wonen.

In die stad kwam bijna op de dag af negen maanden na het huwelijk, op 16 februari 1926, dochter Margot Betti ter wereld. Drie jaar later volgde Annelies Marie (Anne), geboren 12 juni 1929.

De oorlog

Het gezin werd op 16 augustus 1933 in Amsterdam ingeschreven en woonde sinds 5 december van dat jaar op het bekende adres Merwedeplein 37 II. Otto was eerst koopman en later directeur van een NV.

Anne, Margot en Otto werden op 27 oktober 1944 uit het Amsterdamse bevolkingsregister geschrapt. Ze zouden zijn vertrokken naar Duitsland. Van moeder Edith merkte de gemeente pas in 1947 dat ze niet meer op het Merwedeplein woonde: op 6 oktober van dat jaar is ze afgevoerd wegens “VOW” (vertrokken onbekend waarheen).

Pas later zou worden vastgesteld dat Edith Frank-Hollander op 6 januari 1945 in de omgeving van Auschwitz was overleden. De overlijdensdatum van Anne en Margot werd bepaald op 31 maart 1945 te Bergen-Belsen.

Otto overleefde zoals bekend de oorlog. Hij dook op 18 september 1945 weer in Amsterdam op en vertrok op 20 augustus 1952 naar Bazel. Op zijn persoonskaart is in 1962 aangetekend dat hij volgens het Anne Frankhuis op het adres Buchenstrasse 6 te Birsfelden woonde.

Persoonskaarten

Persoonskaart Anne Frank
Persoonskaart Anne Frank
Persoonskaart Margot Frank
Persoonskaart Margot Frank
Persoonskaart Otto Frank
Persoonskaart Otto Frank
Persoonskaart Edith Frank-Hollander
Persoonskaart Edith Frank-Hollander

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.