De persoonskaart van Annie M.G. Schmidt

In de serie Bekende Personen: de Amsterdamse persoonskaart van Annie M.G. Schmidt.

Annie M.G.Schmidt in 1989 tijdens een uitzending van Service Salon (Beeld- en Geluidwiki, CC-ASA 3.0 U)
Annie M.G.Schmidt in 1989 tijdens een uitzending van Service Salon (Beeld- en Geluidwiki, CC-ASA 3.0 U)

Anna Maria Geertruida Schmidt werd op 20 mei 1911 in het Zeeuwse Kapelle geboren als dochter van Johannes DaniΓ«l Schmidt, geboren 1 maart 1871 te Dordrecht, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze was Nederlands-hervormd.

Volgens de kaart verhuisde Schmidt in 1936 van Kapelle naar Amsterdam en bleef ze, met een onderbreking van 1942 tot 1946, tot 1954 in die stad wonen. Ze verhuisde veel. In 1954 vertrok ze naar Berkel en Rodenrijs.

Dat Annie ook in Amsterdam is overleden, is op de kaart niet aangetekend. Toen zij op 21 mei 1995 stierf (niet toevallig in de nacht van haar 84e verjaardag), waren de persoonskaarten niet meer in gebruik.

Annie M.G. Schmidt was in Amsterdam achtereenvolgens assistente leeszaal, bibliothecaresse (o) en redactrice + journaliste (o). De afkorting “o” achter de laatste twee beroepen staat voor “ondergeschikte”. Ze had dus geen leidinggevende functie.

Uit de kaart blijkt niet of Annie Schmidt ooit getrouwd is geweest. De zoon die zij met haar levenspartner Dick van Duijn had, Flip van Duijn, wordt wel genoemd. Hij werd op 20 januari 1952 te Amsterdam geboren als Philip Dirk Schmidt. Later kreeg hij de achternaam Van Duijn.

Persoonskaart Annie M.G. Schmidt
Persoonskaart Annie M.G. Schmidt

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.