De voornamen van koningin Juliana

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina waren de namen die koningin Wilhelmina en prins Hendrik in 1909 aan hun langverwachte eerste kind gaven.

Prinses Juliana in de jaren dertig (Spaarnestad Photo)
Prinses Juliana in de jaren dertig (Spaarnestad Photo)

Emma, Marie en Wilhelmina

De laatste drie namen verwezen naar directe familieleden van het prinsesje. Emma was de naam van koningin-moeder Emma van Waldeck-Pyrmont, Marie verwees naar Hendriks moeder prinses Marie van Schwarzburg-Rudolstadt en Wilhelmina uiteraard naar Wilhelmina zelf.

Verbondenheid met het Huis van Oranje

Juliana en Louise moesten Juliana’s verbondenheid met het Oranjehuis benadrukken. Het Huis van Oranje was met koning Willem III in mannelijke lijn uitgestorven. De overheid had weliswaar bepaald dat Juliana Oranje-Nassau zou heten en niet naar haar vader Mecklenburg, maar toch heerste her en der het gevoel dat zij geen “echte Oranje” was.

De roepnaam Juliana verwees naar Juliana van Stolberg, de stammoeder van beide takken van het Huis van Oranje. Zij was de moeder van Willem van Oranje, de stamvader van het in 1702 uitgestorven “eerste” Huis van Oranje, en van graaf Jan van Nassau, wiens nakomeling Johan Willem Friso in 1702 als prins van Oranje het stokje overnam.

Overigens was Juliana van Stolberg goed katholiek vernoemd naar de heilige Juliana van NicomediΓ«, op wier feestdag ze was geboren. De naam van koningin Juliana is dus een mooi voorbeeld van een heiligennaam die door vernoeming ook in een protestantse familie blijft voortleven.

Louise ten slotte moest de nagedachtenis eren van Louise de Coligny, de vierde vrouw van Willem van Oranje en de moeder van stadhouder Frederik Hendrik.

Julie, Juultje en Juliaantje

De naam Juliana ging er volgens de Tilburgsche Courant aanvankelijk “bij het publiek nog niet zo goed in”. Het volk had altijd gezongen: “Lang leve Wilhelmien!“, maar met Juliana ging dat niet. Men was begonnen het prinsesje Julie te noemen en zong “Lang leve Julietje“.

In de familie werd de prinses liefkozend Juliaantje of Juultje genoemd. Ook het grote publiek nam deze koosnamen over. Je moest daarmee wel uitkijken. De anarchist Dirk van Tol kreeg in de jaren vijftig twee weken cel omdat hij in een artikel minachtend van Juultje had gesproken.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.