Van de week schreef ik dat Boris, de naam die schrijfster Renske de Greef haar genderneutrale dochter gaf, volgens de statistieken niet bepaald ‘neutraal’ is: het is overduidelijk een jongensnaam. Maar welke voornamen zijn wΓ©l echt uniseks? Ik heb hier de 78 meest genderneutrale voornamen op een rijtje gezet.
Als genderneutraal beschouw ik voor dit lijstje een voornaam die ongeveer even vaak aan meisjes als aan jongens wordt gegeven.
Deze lijst is een momentopname, want het komt nogal eens voor dat een jongensnaam via een uniseksfase uiteindelijk vooral vrouwelijk wordt. Maar zΓ³ snel gaat het doorgaans niet; een naam die nu genderneutraal is, is dat over tien jaar waarschijnlijk ook nog wel.
Voor de lijst hieronder ben ik uitgegaan van de voornamenstatistieken van 2016, en wel van alle namen die minstens twee keer zijn gegeven. Ik heb voor elke naam naast elkaar gezet aan hoeveel jongens en aan hoeveel meisjes die is gegeven en die twee getallen door elkaar gedeeld. Hoe dichter de uitkomst bij 1 zit, hoe kleiner het verschil en dus hoe neutraler de naam is.
Op de lijst zijn namen gekomen met een score van tussen 0,75 en 1,25 Γ©n (weinig gegeven) namen waarbij het verschil maar 1 is (bijvoorbeeld Niven: 3 jongens, 2 meisjes).
De populairste genderneutrale naam is Robin, die in de top-1000 van populairste jongensnamen op 108 staat en in de top-1000 van populairste meisjesnamen op 98. In totaal kregen afgelopen jaar 301 kinderen deze voornaam, 154 jongens en 147 meisjes. Verder doen ook Eden, de Turkse naam Kaya, Kris en Jaimy het goed.
Wat vind jij van de namen in deze lijst? Welke vind je mooi en welke niet? Laat een reactie achter!
[table β258β not found /]