Doutzen, Sunnery, Phyllon en… Myllena

Weer een kind met een unieke naam voor Doutzen Kroes en Sunnery James Gorré: gisteren is hun tweede kind Myllena Mae geboren. Het zusje van Phyllon Joy is de eerste Myllena van Nederland, net als Phyllon (2011) de eerste Phyllon was.

Foto: Facebook Doutzen Kroes

Myllena Mae

Myllena (uitgesproken als mie-lee-na) is een variant van Milena, een naam die je de laatste jaren wel vaker hoort. Mischien onder invloed van Mila Kunis, die voluit Milena heet. De spelling Myllena sluit natuurlijk mooi aan bij Phyllon. Milena is een Slavische naam die is afgeleid van het woord mil, ‘gunst, geliefd’.

Mae, een afkorting van Mary, wordt in de VS vaak als opvulnaam gebruikt, omdat er nu eenmaal een middle name bij moet of om de volledige naam beter te laten klinken. Ik moet Doutzen en Sunnery nageven: ‘Myllena Mae Gorré’ loopt inderdaad lekker.

Phyllon Joy

Phyllon (uitgesproken als fillen) is het Griekse woord voor ‘blad’ (van een plant), maar ik denk niet dat dat is wat Phyllons ouders met die naam voor ogen hadden. Het zal wel een creatieve spelling van de Griekse naam Philon zijn, die is afgeleid van het woord voor ‘liefhebben’.

Bij Joy was mijn eerste reactie: meisjesnaam. Dat blijkt echter wel mee te vallen: 12 procent van de Joys in Nederland zijn jongens.

Ik schreef hierboven dat Phyllon de eerste Phyllon van Nederland was. Was inderdaad, want er zijn inmiddels zestien jongetjes naar hem vernoemd.

Doutzen

Dat is nog niets vergeleken met de naam van zijn moeder. Doutzen, een vrouwelijke vorm van Douwe (‘duif’), komt al eeuwen voor, maar is altijd zeldzaam geweest. Tot Doutzen Kroes op het toneel verscheen. Van de 249 Doutzens zijn er 166 ná 2008 geboren:

Populariteit van 'Doutzen' als eerste naam voor vrouwen tussen 1880 en 2013
Populariteit van ‘Doutzen’ als eerste naam voor vrouwen tussen 1880 en 2013

Ik vind het nogal riskant om je dochter naar een topmodel te vernoemen. Als later blijkt dat ze het met haar uiterlijk niet zo heeft getroffen wordt die naam nogal pijnlijk.

Sunnery

Sunnery betekent ‘zonnebank’ (al is het woord niet erg gebruikelijk), maar het lijkt me niet dat Sunnery’s ouders dat bedoeld hebben.  Zijn naam is niet aangeslagen bij het publiek. Er is voor zover ik kan nagaan welgeteld één jongetje naar hem vernoemd, in 2011. Nou ja, dat is er nog altijd een meer dan naar mij…

Wat vind jij?

Welke naam is jouw favoriet: Doutzen, Sunnery, Phyllon of Myllena? En denk je dat Myllena een nieuwe trendnaam wordt? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.