Belgi毛 maakt dubbele achternamen mogelijk. Wanneer volgt Nederland?

Belgische kinderen krijgen voortaan standaard een dubbele achternaam, eerst die van de vader en dan die van de moeder. E茅n achternaam kan ook nog, maar alleen als de ouders daar bewust voor kiezen.

Foto: Tom & Katrien / CC BY-SA 2.0
Foto: Tom & Katrien / CC BY-SA 2.0

Het wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt is gisteren goedgekeurd. Dit betekent dat het kind van Jan Janssens en Petra Peeters voortaan standaard de achternaam Janssens-Peeters krijgt, tenzij Jan en Petra aangeven dat het Peeters-Janssens, Janssens of Peeters moet zijn. Alle kinderen in het gezin moeten wel dezelfde naam hebben.

Keuzestress?

In de tweede generatie wordt het ingewikkeld. Jan Janssens-Wouters en Petra Peeters-Maes moeten hun kind ook weer een dubbele naam geven (enkel, driedubbel of vierdubbel mag niet). Ze hebben dan de keuze uit de volgende combinaties:

  1. Janssens-Wouters
  2. Peeters-Maes
  3. Janssens-Peeters
  4. Janssens-Maes
  5. Wouters-Peeters
  6. Wouters-Maes
  7. Peeters-Janssens
  8. Peeters-Wouters
  9. Maes-Janssens
  10. Maes-Wouters

Dit klinkt erger dan het is. In de praktijk zullen de meeste mensen ongetwijfeld kiezen voor Janssens-Peeters of Peeters-Janssens. En wat dan nog als het een beetje ingewikkeld wordt? Dat maakt de naamgeving alleen maar interessanter.

Wij lopen achter

Nederland loopt achter op聽 Belgi毛 en een hoop andere Europese landen die hun naamrecht de laatste jaren hebben geliberaliseerd (zie deze pdf). Bij ons is het nog altijd 贸f de naam van de vader, 贸f die van de moeder. Maar er wordt gewerkt aan een wetswijziging. Ik verwacht dat dubbele achternamen over een paar jaar in Nederland ook mogen.

Waarom niet?

Waarom is dit eigenlijk een goede ontwikkeling? De nieuwe wet gaat discriminatie van vrouwen tegen, want de achternaam van de moeder wordt nu nog bijna nooit doorgegeven. Het is ook praktisch dat er veel meer verschillende achternamen zullen ontstaan. Hoe meer namen, hoe beter je mensen uit elkaar kunt houden.

Het belangrijkste argument is wat mij betreft echter: Waarom zou het n铆et mogen? Er bestaat geen enkele goede reden voor het verbod op dubbele achternamen. Afschaffen dus, en wel zo snel mogelijk.

Zou jij je kind een dubbele achternaam geven als het kon? Waarom wel of niet?

Vanavond praat ik bij Editie NL (RTL 4, 18.15) nog even verder over dit onderwerp.

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.