Lily-Rose en Jan-Willem zijn de populairste dubbele voornamen van 2016

Van Charlotte-Sophie, Jamie-Lee, Blizz-Heavenly en Bobbi-Lola tot Jay-Jay, Marcus-Aurelius en Boudewijn-Jens. Maar liefst 1605 kinderen kregen in 2016 een dubbele voornaam.

Onder de radar

Dat is een heel behoorlijk aantal, maar toch blijft deze trend bijna geheel onder de radar. In de top-1000 van populairste meisjesnamen staan maar vier dubbele voornamen en in de top-1000 van jongensnamen zelfs geen enkele.

Ouders die hun kinderen dubbele voornamen geven lijken ook een voorkeur te hebben voor bijzondere voornamen. De 1605 dubbelgenaamden van 2016 kregen samen maar liefst 1411 verschillende voornamen. Daarvan komen er maar 90 meer dan één keer voor, de andere 1321 zijn (in ieder geval voor 2016) uniek.

Van Wassenaar tot Staphorst

De dubbelenaamliefhebbers zijn een diverse groep die grofweg uiteenvalt in vijf stromingen, die ik –Β heel generaliserend en stigmatiserend – Wassenaar, Staphorst, Vinex, Bijlmer en Schilderswijk heb gedoopt:

Wassenaar: Klassieke Franse of Latijnse namen als Anne-Fleur, Marie-Louise, Charlotte-Sophie, Jan-Julius en Marcus-Aurelius. ‘Wassenaarse’ dubbele namen worden bijna alleen aan meisjes gegeven.

Staphorst: Traditionele Nederlandse namen als Jan-Willem, Harm-Jan, Gerrit-Jan, vooral in christelijke kringen. Namen uit deze roep komen juist bijna alleen bij jongens voor.

Vinex: Hippe, vaak Engelse namen als Lily-Rose, Jay-Jay, Noa-Lynn en Kenzo-Lee.

Bijlmer: Fantasienamen als Cjee-eenthaly, D’Har-Chenoo en Ki-Vensley, ook wel minachtend gettonamen genoemd. Vooral populair bij Antillianen.

Schilderswijk: Namen van islamitische signatuur als Mohammed-Amine, Abu-Bakr en Saif-Eddine, bijna alleen bij jongens.

Wat vind jij?

In de tabellen hieronder vind je alle dubbele voornamen die in 2016 meer dan één keer zijn gegeven. Welke namen vind je mooi en welke niet? Laat een reactie achter!

Dubbele meisjesnamen

[table β€œ206” not found /]

Dubbele jongensnamen

[table β€œ205” not found /]

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.