Heuglijk nieuws voor verstokte royaltyfans en monarchisten. Prins Georg Friedrich van Pruisen, het hoofd van de Duitse keizerlijke familie, is vader geworden van een tweeling. Zijn vrouw prinses Sophie van Isenburg beviel op 20 januari in Bremen van de prinsjes Carl Friedrich en Louis Ferdinand.
Voorname voornamen
Carl Friedrich, de oudste van het stel, zal zijn vader ooit opvolgen als troonpretendent van het Duitse Keizerrijk en van het koninkrijk Pruisen, beide opgedoekt in 1918 toen Duitsland een republiek werd.
Hij is volgens krantenberichten vernoemd naar een andere Carl Friedrich in het Pruisische koningshuis, die eeuwen geleden ook de oudste van een tweeling was. Ik heb deze naamgenoot in de stamboom echter niet kunnen terugvinden.
Louis Ferdinand heeft dezelfde naam als zijn opa en overgrootvader. Mooi meegenomen is dat de naam Louis momenteel erg populair is in Duitsland. Georg Friedrich en Sophie konden hier dus mode en traditie goed combineren.
Indirect is Louis Ferdinand vernoemd naar de allereerste Louis Ferdinand van Pruisen (1772-1806), bijgenaamdΒ de Pruisische Apollo, die bekend was als veldheer, componist en pianist. Hij heette eigenlijk Friedrich Ludwig Christian, roepnaam Louis. Men voegde daaraan de naam van zijn vader Ferdinand toe om hem te onderscheiden van zijn achterneef, prins Friedrich Ludwig Karl van Pruisen, die ook Louis werd genoemd.
Achterachterachterkleinzoons van de laatste keizers
De pasgeboren prinsjes zijn achterachterachterkleinzoons van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II (1859-1941), die in 1918 werd afgezet en de rest van zijn leven doorbracht met houthakken op zijn landgoed in het Nederlandse Doorn.
Wilhelms aanspraak op de Duitse troon ging na zijn dood over op zijn zoon kroonprins Wilhelm (1882-1951) en vervolgens op diens zoon Louis Ferdinand (1907-1994). In 1994 werd Louis Ferdinands kleinzoon Georg Friedrich (1976) troonpretendent. Er is een generatie overgeslagen omdat Louis Ferdinands oudste twee zoons beneden hun stand waren getrouwd en dus van de ’troonopvolging’ waren uitgesloten en zijn derde zoon Louis Ferdinand junior (1944-1977), de vader van Georg Friedrich, al was overleden.
Aangezien de familie het vorstenbloed graag zuiver houdt, stond Georg Friedrich onder grote druk een hoogadellijke echtgenote te vinden. Hij trouwde in 2011 met prinses Sophie Johanna Maria van Isenburg (1978), de jongste dochter van vorst Franz Alexander van Isenburg en gravin Christine von Saurma-Jeltsch. Niet echt een spectaculaire match, maar in de traditionele opvatting goed genoeg.
Ook de kleine Carl Friedrich zal ooit met een prinses moeten trouwen als hij zijn claim op de Duitse troon wil behouden. Tenzij Georg Friedrich de strenge Pruisische huiswet moderniseert, maar dat zal wel niet. De troon bestaat niet meer en adellijke titels worden niet meer erkend, dus blauw bloed is het enige wat de familie nog heeft.