Zowie Bowie: de zoon van David Bowie veranderde zijn naam drie keer

De Britse muzieklegende David Bowie (69) is gisteren onverwacht overleden aan de gevolgen van kanker. Daar ik wil ik het nu niet over hebben. Wél over zijn zoon, “Zowie Bowie“, die bewijst dat niet alle celebritykinderen blij zijn met hun merkwaardige naam.

Foto: David Shankbone / CC BY 3.0
Foto: David Shankbone / CC BY 3.0

Duncan Zowie Haywood Jones

Ik zet “Zowie Bowie” tussen aanhalingstekens omdat Zowie niet zo heet en ook nooit zo heeft geheten. Maar hij is wel lange tijd zo genoemd.

David Bowie is een artiestennaam. De zanger heette eigenlijk David Robert Jones en Jones is dan ook de achternaam van zoon Zowie.

Zowies officiële voornamen zijn Duncan Zowie Haywood, waarbij Haywood een vernoeming is naar David Bowies vader, Haywood Stenton “John” Jones. (Verwarrend genoeg heeft zijn stiefzus Zulekha de achternaam Haywood. Puur toeval: zij is de dochter van David Bowies tweede vrouw Iman en haar tweede man Spencer Haywood.)

De roepnaam Zowie is een verwijzing naar zoè, het Griekse woord voor ‘leven’, maar ongetwijfeld ook naar David Bowies aangenomen achternaam. Zowie Bowie – leuke grap hoor.

Zowie -> Joey -> Joe -> Duncan

Zowie zelf kon er niet om lachen. Al op zijn twaalfde besloot hij zichzelf Joey te noemen. Nu is Joey Bowie niet veel beter dan Zowie Bowie (en Joey Jones is ook niet ideaal), maar deze naamsverandering was maar een tussenstap. Zoals een Jopie als hij opgroeit Joop wordt, werd Joey al snel Joe.

Op zijn achttiende veranderde Joe zijn roepnaam wederom, nu in zijn doodgewone officiële eerste voornaam Duncan. Sindsdien heet hij zoals we hem nu nog steeds kennen: Duncan Jones.

‘Ik heb de naam van mijn vader nooit gebruikt’

Frank Zappa – de vader van Moon Unit, Dweezil, Ahmet en Diva Muffin – heeft een keer gezegd: ‘Mensen maken zich erg druk over de zogenaamde rare namen van mijn kinderen. Maar hoe ik ze ook had genoemd, het is hun achternaam waar ze problemen mee gaan krijgen.’

Voor Duncan Jones – inmiddels een succesvol regisseur, onder meer van het schitterende Moon (2009) – gaat dat niet op.

Hij nam afstand van zijn vader door zijn voornaam te veranderen, maar heeft geen probleem met zijn achternaam. ‘Ik heb de naam van mijn vader nooit gebruikt om op gesprek te mogen komen’, zei Jones in 2011 tegen de Daily Mail. ‘En gelukkig is dat ook nooit nodig geweest.’

Wat vind jij?

Zou jij je naam veranderen als je Zowie Bowie heette? En welke van de namen die Zowie heeft gebruikt bevalt jou het meeste? Zowie, Joey, Joe of Duncan? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.