Prins Edward, het jongste kind van koningin Elizabeth II, kreeg in 1999 de titel Earl of Wessex. Eigenlijk was hij sinds zijn geboorte al earl, want zijn voornamen luiden: Edward Antony Richard Louis.

Prins Edward (Prolineserver, cc-by-sa-3.0)
Toeval?
Edward was in ieder geval niet voorbestemd om graaf van Wessex te worden. Traditioneel krijgen de jongere zoons van het Britse staatshoofd een hertogstitel.
Als het aan Elizabeth had gelegen, was Edward na zijn huwelijk hertog van Cambridge geworden. Naar verluidt was Edward echter zo onder de indruk van van de film Shakespeare in Love, waarin een graaf van Wessex voorkomt, dat hij zijn moeder vroeg of hij die titel niet kon krijgen. En zo werd Edward Antony Richard Louis een echte Earl.
Laury zegt
Maarten weet je iets meer over de titelverlening bij het Britse koningshuis? Edward destijds Earl van Wessex en dan nu William & Kate eindelijk maar Duke en Duchess van Cambridge. Is dan ook te voorspellen welke titel Harry en eega krijgen? Wat ligt er op de plank? Wat zijn de consequenties van die titels? Waren ze in Cambridge gedupeerd dat Edward een andere titel wilde?
Maarten van der Meer zegt
Leuke vraag! Daar zit wel een artikel in.
Voorheen in het Britse koningshuis gebruikte titels die momenteel op de plank liggen:
De titels Albany en Cumberland zijn in 1919 ingetrokken omdat de dragers, Duits-Britse prinsen, in de Eerste Wereldoorlog tegen het Verenigd Koninkrijk hebben gevochten. Er zijn wel “erfgenamen”, dus het lijkt me sterk dat deze titels zullen worden gebruikt.
Hertog van Windsor is ook erg beladen omdat Edward VIII deze titel na zijn “schandalige” abdicatie droeg.
Connaught (Connacht) ligt in Ierland, dus het opnieuw verlenen van die titel zou ongetwijfeld een politieke rel veroorzaken.
Blijven over Sussex en Clarence. Maar er kan natuurlijk ook een nieuwe titel worden gecreëerd. Op verschillende websites wordt gesuggereerd dat prins Harry hertog van Sussex gaat worden, maar dat is natuurlijk pure speculatie.
Afgezien van het hertogdom Lancaster (in bezit van Elizabeth II) en het hertogdom Cornwall (in bezit van prins Charles), die echt voor inkomsten zorgen, zijn de titels niet meer dan dat: symboliek zonder werkelijke band met de plaats waarnaar ze verwijzen.