Deze 45 Engelse voornamen zijn níét ordinair

Engelse voornamen zijn vooral populair bij lageropgeleide ouders. Dat is geen vooroordeel, maar een feit. Toch zijn er ook Engelse namen die het goed doen bij de upperclass. Die vind je hier.

Foto: FaceMePLS / CC BY 2.0
Foto: FaceMePLS / CC BY 2.0

Waarom dit overzicht? Omdat Engelse namen in Nederland vaak een negatieve bijklank hebben: sloeber, tokkie, getto, aso, je kent het wel. Heb je nou geen zin in dat soort (natuurlijk vaak onterechte) associaties, maar hou je wel van Engelse voornamen, dan zijn de 45 namen hieronder misschien iets voor jou.

Hockey of tokkie

Ik heb de 200 populairste Engelse voornamen van Nederland (jongensnamenmeisjesnamen) door de namentool van RTL Nieuws gehaald. Daarin kun je zien of een naam de afgelopen zes jaar is gegeven in buurten met veel of juist weinig hoogopgeleiden.

Van de 200 onderzochte namen bleken er 155 in de min te staan, wat betekent dat ze vooral worden gegeven in buurten met minder hoogopgeleiden dan gemiddeld.

De namen met de laagste score waren Bentley, Bryan, Djayden, Leroy, Wes en Wesley bij de jongens en Ashley, Destiny, Lindsey en Stacey bij de meisjes. In wijken waar sinds 2009 kinderen met deze namen zijn geboren wonen gemiddeld 20% (voor de jongensnamen) en 19% (voor de meisjesnamen) minder hoogopgeleiden dan in de rest van Nederland.

Chique Engelse namen

45 namen zijn neutraal of staan in de plus – van het middle of the road Joshua en Emily tot het poepchique Oliver en Bobbie. Dit zijn de populairste ‘niet ordinaire’ Engelse voornamen van Nederland:

[table “124” not found /]

Uniseks

Wat meteen opvalt is het hoge uniseksgehalte van de Engelse hockeynamen. Charlie staat voor beide geslachten in de lijst. Daarnaast vinden we Jack (m) en Jackie (v) en Bob (m), Bobbie (v) en Bobbi (v).

Robin is als meisjesnaam chic, terwijl jongens-Robins juist in wijken met wat minder (-2%) hoogopgeleiden wonen.

Aardig is verder dat Jim en Bob even duur zijn als de verkleinvormen Jimmy en Bobbie, terwijl je naast James echt niet met Jamie (-7%) kunt komen aanzetten. Waar zou dat aan liggen?

Wat vind jij?

Zou je overwegen je kind een van deze namen te geven? Of hou je helemaal niet van Engelse namen? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.