Ernst Jansen Steur heet gewoon Ernst Jansen

Ernst Jansen Steur, de neuroloog die nu voor de tuchtrechter staat, heet eigenlijk gewoon Jansen. Net als de meneer Fokker van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland over wie ik laatst schreef, heeft hij zichzelf eigenmachtig een dubbele achternaam aangemeten.

Ernst Jansen Steur komt aan bij de rechtbank in Zwolle (screenshot ANP-Video)
Ernst Jansen Steur komt aan bij de rechtbank in Zwolle (screenshot ANP-Video)

Ernst Nicolaas Herman Jansen (1945) is de zoon van de half Duitse Wilhelm Jansen, die in de oorlog lid was van de NSB en de SS. Uit documenten in oorlogsarchieven blijkt dat Wilhelm regelmatig in zijn NSB-uniform door het dorp Wissenkerke liep. Na de bevrijding zat hij drie jaar vast.

Ernst Jansen had een slechte relatie met zijn vader. Op zijn achttiende werd hij op straat gezet. De twee zouden bijna dertig jaar geen woord meer wisselen. Toen zijn moeder overleed, plakte Ernst haar achternaam aan de zijne vast: Jansen Steur. Zoals BN/DeStem vandaag schrijft: ‘Geen hoogmoed, maar om haar te eren. Of af te rekenen met zijn vader.’

Vrije Stemmen, 29 oktober 1945
Vrije Stemmen, 29 oktober 1945

Jansen Steur heeft zijn naam nooit officieel veranderd. Volgens de Nederlandse Familienamenbank bestaat zijn aangenomen naam niet. Dat is niet verrassend: je mag je achternaam alleen onder zeer strenge voorwaarden veranderen en daar voldoet Ernst Jansen niet aan.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.