Eugène Terre’Blanche: van goede afkomst, wit land

Woensdag is de moordenaar van de Zuid-Afrikaanse extreemrechtse voorman Eugène Terre’Blanche veroordeeld tot levenslang. Vandaag nemen we de namen van het slachtoffer en zijn familie onder de loep.

Eugène Terre'Blanche (1941-2010)
Eugène Terre’Blanche (1941-2010)

Wit land

Een typisch geval van nomen est omen. Als je gelooft in de superioriteit van het blanke ras en streeft naar een geheel blanke volksstaat, hoe kun je dan beter heten dan “van goede afkomst” (Grieks Eugenios) en “wit land” (Frans terre blanche)?

Het betreft hier geen pseudoniem, zoals je soms hoort beweren, de man heette echt zo. De naam Terre’Blanche/Terreblanche/Terblanche/Terblans is in Zuid-Afrika wijd verbreid. De familie stamt af van Estienne Terreblanche, een hugenoot uit Toulon die in 1704 naar de Kaapkolonie emigreerde.

Oorlogszuchtige voornamen

Eugènes tweede voornaam, Ney, geeft het geheel ook nog een oorlogszuchtig tintje. Hij is vernoemd naar Michel Ney, een van Napoleons dapperste veldheren. Zijn ouders, De Villebois-Mareuil Terre’Blanche en Anna Francina Lourens, zetten daarmee een traditie voort, want zijn vader heette naar Georges de Villebois-Mareuil, een Fransman die in de Tweede Boerenoorlog aan de kant van de Boeren vocht en sneuvelde.

Waarom De Villebois-Mareuil Terre’Blanche juist naar deze relatief onbekende veldheer was vernoemd, weet ik niet. Misschien hadden zijn ouders het bedoeld als eerbetoon aan zijn Franse afkomst.

Georges de Villebois-Mareuil (1847-1900)
Georges de Villebois-Mareuil (1847-1900)

Eugène Terre’Blanche heeft een einde gemaakt aan de krijgshaftige voornamen in zijn familie. Of hij de naam zelf heeft uitgekozen weet ik niet, maar zijn enige kind, een adoptiedochter, heet Bea, “brengster van geluk”.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.