Waarom prins Felipe Felipe VI wordt en Juan Carlos niet Juan III heet

Breaking news: koning Juan Carlos I van Spanje treedt af. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon kroonprins Felipe, die voortaan koning Felipe VI zal heten.

Felipe van Spanje
Cancillería Ecuador / CC BY-SA 2.0

Felipe VI of Filips VI?

Het nummer VI spreekt voor zich: Felipe is de zesde Spaanse koning die Felipe heet. Bij ons zijn vooral Felipe I en Felipe II bekend – Filips de Schone en Filips II, die behalve over Spanje ook over de Nederlanden regeerden. Belangrijker voor de huidige Felipe is waarschijnlijk Filips V: dat was de eerste Spaanse koning uit het vorstenhuis Bourbon, waar hij zelf ook toe behoort.

In aansluiting op Filips I t/m V zou het logisch zijn dat we Felipe in het Nederlands voortaan Filips VI noemen, maar dat zal wel niet gebeuren. Tot in de jaren 70 was het heel gewoon de namen van royals in het Nederlands te vertalen. Nu doen we dat niet meer: globalisering en misschien ook wel een beetje gebrek aan historisch besef. Ook in het Nederlands Felipe VI dus.

Juan Carlos I, niet Juan III of IV

Het verhaal achter de dubbele naam van Juan Carlos is ingewikkelder. Zijn roepnaam is gewoon Juan (of Juanito, ‘Jantje’), dus toen hij in 1975 op de troon kwam lag het voor de hand dat hij de troonnaam Juan III zou kiezen. Dat kon hij zijn vader echter niet aandoen.

Juan Carlos’ vader was Juan, graaf van Barcelona, de beoogde troonopvolger van koning Alfonso XIII. Beoogd, want Alfonso was in 1931 afgezet en Spanje een republiek geworden. Juan erkende de republiek niet en noemde zich sinds de dood van Alfonso in 1941 koning Juan III.

Dictator Franco besloot in 1947 te monarchie te herstellen. Hij vond ‘Juan III’ echter te liberaal en wees daarom in 1969 Juanito als nieuwe koning aan.

Die had toen het in 1975 zo ver was een probleem. Hij was de derde officiële Spaanse koning die Juan heette, maar zijn vader gebruikte de naam Juan III al. Juan IV kon ook niet, want met die naam zou hij beweren dat zijn vader echt koning was geweest. En dat was nu eenmaal niet zo.

Daarom nam hij zijn tweede voornaam erbij en noemde hij zich koning Juan Carlos. Juan Carlos de Eerste om precies te zijn. Een nieuwe naam voor een nieuw begin.

Wat vind jij? Moeten we Felipe in het Nederlands Felipe VI of Filips VI noemen?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.