De naam Fokker van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland bestaat niet

Jort Kelder volgt in zijn societyprogramma Hoe heurt het eigenlijk vanaf deze week de avonturen van een ‘kosmopoliet’ met de indrukwekkende naam Edmond Fokker van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland. Ik veerde op toen ikΒ  die vierdubbele naam hoorde, want hoe kan het dat die niet voorkomt in mijn overzicht van langste achternamen van Nederland?

Edmond Fokker van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland
Edmond Fokker van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland

De oplossing van het raadsel is simpel: Die achternaam bestaat helemaal niet. Edmond Fokker van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland heet officieel gewoon Edmond Fokker.

De toevoeging van de drie plaatsnamen heeft hij van zijn opa Abraham Jacobus Frederik Fokker (1857-1929), lid van de Eerste Kamer en burgemeester van Zierikzee. Deze werd in 1910 heer van Rengerskerke, Zuidland en Crayensteyn, wat betekende dat hij over deze gebieden enige rechten kon uitoefenen. Sinds 1923 bestaat dit fenomeen niet meer, maar het staat iedereen vrij zich nog altijd heer van X of Y te noemen.

Abraham Fokker plakte, zoals toen gebruikelijk was, de namen van twee van zijn heerlijkheden aan zijn achternaam vast en noemde zich Fokker van Crayestein van Rengerskerke. Soms zijn op deze manier officiΓ«le dubbele achternamen ontstaan, zoals Pompe van Meerdervoort, maar vaak bleef zo’n aanduiding puur informeel. Zo ook bij de familie Fokker, die altijd gewoon Fokker is blijven heten.

Edmond heeft de driedubbele naam van zijn opa en vader, Fokker van Crayestein van Rengerskerke, uitgebreid tot het vierdubbele Fokker van Crayestein, Rengerskerke en Zuidland. Maar officieel is en blijft hij Edmond Fokker.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.