Geen enkele Vlaming noemt zijn kind naar paus Franciscus

De naam van de nieuwe paus is in Vlaanderen niet populair. Sinds de verkiezing van paus Franciscus is er letterlijk geen enkel Vlaams kind naar hem vernoemd. Een schril contrast met Italië, waar Francesco inmiddels de populairste jongensnaam is.

Paus Franciscus (Dan Lacey / CC BY-NC 2.0)
Paus Franciscus (Dan Lacey / CC BY-NC 2.0)

Volgens de database van Kind en Gezin is er in Vlaanderen sinds 13 maart, toen de nieuwe paus werd gekozen, geen enkel kind Franciscus, François of Frans genoemd.

Uitheemse varianten zoals Francisco en Franciszek komen wel voor, maar ook hier wijst niets op vernoeming naar de paus. In de periode van 13 maart tot 20 oktober 2013 kregen zeventien kinderen een eerste voornaam die is afgeleid van Franciscus, terwijl dat er in dezelfde periode vorig jaar achttien waren.

Dat heeft maar deels te maken met de ontkerkelijking. Anders dan in het traditionele Italië is het in Vlaanderen simpelweg niet meer in de mode kinderen te vernoemen naar idolen. Een naam moet tegenwoordig in de eerste plaats mooi klinken. En de Vlaming vindt Franciscus kennelijk niet mooi.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.