‘WAT?!’ – 20% van de Britse grootouders vindt de namen van hun kleinkinderen lelijk

Als jonge ouder ben je hopelijk blij met de namen die je je kinderen hebt gegeven. Maar hoe zit het met je eigen ouders? En je schoonouders? Zijn die een beetje tevreden met de voornamen van hun kleinkinderen?

Foto: Backbone Campaign / CC BY 2.0
Foto: Backbone Campaign / CC BY 2.0

Er is een flinke kans van niet: volgens een Brits onderzoek vinden 20% van de opa’s en oma’s de naam van hun kleinkind niet mooi. 10% schoot in de lach bij het horen van de naam en 4% kon niets anders uitbrengen dan ‘WAT?!’

Verschil van mening over babynamen kan vervelende gevolgen hebben. 9% van de grootouders weigert ronduit de gehate naam uit te spreken en nog eens 9% noemt het kind alleen bij een afkorting ervan. In 4% van de gevallen liep de ruzie zo hoog op dat het contact met de grootouders is verbroken.

Grootouders gaven uiteenlopende redenen op voor hun onvrede, maar de meeste kun je gewoon terugvoeren op mode. In totaal vond 71% de naam te vreemd, verzonnen, ongebruikelijk, ouderwets (denk aan ‘retronamen’), gênant, moeilijk uit te spreken of moeilijk te spellen, terwijl nog eens 10% boos was dat het kind niet was vernoemd naar een familielid.

20% van de grootouders was zo bemoeizuchtig dat ze de gekozen naam afkeurden omdat zijzelf een andere naam hadden voorgesteld. Het zijn vooral de oma’s die hun neus in andermans zaken steken: 44% van de deelnemende ouders zei dat hun moeder over de naam had gezeurd en bij 42% was het (ook) de schoonmoeder. Vaders en schoonvaders klaagden elk maar in 14% van de gevallen.

Wat vonden jouw ouders van de namen van je kinderen? Hebben ze zich met de naamkeuze bemoeid? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.