Hoe de kinderen van neonazi Constant Kusters heten. En waarom Hitler daar niet blij mee is

Gudrun Germania, Sigrun Brunhilde en Thorsten Rune Nordland. Klinkt nogal fout? Dan heb je gelijk. Dit zijn de kinderen van Constant Kusters, de leider van de neonazistische Nederlandse Volks-Unie.

Constant Kusters (foto: Michiel Bos / CC BY 3.0)
Constant Kusters (foto: Michiel Bos / CC BY 3.0)

Gudrun Germania (2006) is vernoemd naar een van Kusters idolen, ‘naziprinses’ Gudrun Himmler, de dochter van Reichsführer-SS Heinrich Himmler. Zij is een belangrijke figuur in Duitse neonazikringen.

Sigrun Brunhilde kreeg haar namen vanwege de betekenis. Sigrun betekent ‘het geheim der zege kennende’ en Brunhilde ‘gepantserde strijdster’ – dat belooft wat.

Ze is geboren op 8 februari 2008 om 8:40 uur en woog 4080 gram. Twee keer 88 dus, de neonazicode voor ‘Heil Hitler’. Kusters zei daar zelf over: ‘Dat is echt door de Germaanse goden zo geschonken aan ons. Hopelijk gaat het ons veel heil en zegen opleveren in de toekomstige strijd voor ons volk en vaderland!’

De namen van zoon Thorsten Rune Nordland (2013) zijn geïnspireerd op de Noordse mythologie. Daar interesseren veel neonazi’s zich voor, maar wat Kusters blijkbaar niet weet is dat Hitler niets ophad met Scandinavische voornamen. Hij bepaalde in 1938 dat Duitsers alleen nog maar Duitse namen mochten dragen, en daar verstond hij ‘Noordse’ namen nadrukkelijk níet onder. Hoe Germaans ook, ze waren toch volksvreemd.

Is het trouwens sowieso niet raar dat de leider van een nationalistische partij al zijn kinderen buitenlandse namen geeft? Waarom blaast hij niet een paar oer-Nederlandse namen nieuw leven in, zoals Aleid of Geertruida? Of Geert: die komt hier al sinds de vroege middeleeuwen voor en heeft ook nog een mooie strijdlustige betekenis (‘sterk met de speer’).

Wat vind jij van de namen van Kusters’ kinderen?

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.