Heet Wessel van Diepen eigenlijk Wilbert van Diepenbroek?

Diskjockey Wessel van Diepen heet eigenlijk Wilbert van Diepenbroek, zo is op bijna 7.000 websites te lezen. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Wessel van Diepen in 1989 (RTL Véronique, Archief Beeld en Geluid, CC-BY-SA)
Wessel van Diepen in 1989 (RTL Véronique, Archief Beeld en Geluid, CC-BY-SA)

Deze bewering werd op 14 oktober 2006 door een anonieme internetter toegevoegd aan het Wikipedia-artikel over Van Diepen. Sindsdien zijn letterlijk duizenden websites ermee aan de haal gegaan, waaronder GeenStijl en Veronica Story, nota bene een site van Van Diepens oud-werkgever Veronica. Toch lijkt het allemaal een grote grap te zijn.

Op 7 september 2008 verscheen op Blog.nl een artikel De echte namen van onze diskjockey’s waarin de naam Wilbert van Diepenbroek ook wordt genoemd. Prompt meldde Wessel van Diepen zich, of in ieder geval iemand die beweerde hem te zijn:

Wessel heet in het echt Wilbert van Diepenbroek!
Niet dus.
Applaus voor degene die dit een jaar of twee geleden verzonnen heeft. Een geslaagde aktie, want ondertussen levert de niet bestaande Wilbert van Diepenbroek een kleine 300 hits op Google op.
Volgens mij is t ondertussen ook op m’n Wikipedia terechtgekomen en kom ik er nooit meer vanaf!

Mijn opa en vader hebben als achternaam als achternaam van Diepen, mijn zussen, mijn lieve dochter natuurlijk ook.

Wessel van Diepen is de naam waarmee ik mijn hele leven rondloop.
Ik ben ondertussen nieuwsgierig naar degene die dit bedacht heeft. I applaud you..

Mocht ik in de toekomst onder een andere dan mijn eigen naam willen gaan werken, dan is Wilbert van Diepenbroek misschien wel een goed idee.
Maar dan wel als bibliothecaris ofzo..

Wie spreekt er nu de waarheid? Een anonieme Wikipediaan of een in feite even anonieme reaguurder op Blog.nl? Op Wikipedia ontspon zich hierover een discussie. Eerst werd het bestaan van de achternaam Van Diepenbroek in twijfel getrokken. Deze naam is volgens de familienamendatabank van het Meertens Instituut zeer zeldzaam, maar bestaat wel.

Vervolgens werd een van de grootste problemen van Wikipedia aangesneden: iedereen neemt informatie van deze encyclopedie klakkeloos over. Er is maar één grappenmaker nodig om een onjuist feit toe te voegen. Vervolgens kopiëren andere websites dit en kan Wikipedia deze websites vervolgens weer als “bron” aanvoeren.

Terug naar Wessel van Diepen. In de Wikipedia-discussie wordt een artikel uit de Quote van 31 mei 2003 aangehaald waarin staat dat de dj voluit Wessel Dietrich van Diepen zou heette. Ik kan dit artikel zelf niet inzien, maar de tweede voornaam biedt wel een extra zoekmogelijkheid.

In Google levert “Wessel Dietrich van Diepen” maar één resultaat op, van allmusic.com. Een muzieksite, dus dit wijst in de goede richting.

Uit verschillende andere Google-resultaten (gewoon op “Wessel van Diepen”) blijkt dat Van Diepen in Amsterdam woont of woonde. Als hij daar vóór 1994 ook al woonde, moet er in het stadsarchief een persoonskaart op zijn naam aanwezig zijn. Die is natuurlijk om privacyredenen niet openbaar, maar op de website van het stadsarchief is wel de index van de persoonskaarten in te zien. En wie vinden we daar? Wessel Dietrich van Diepen, geboren 1966, dus in hetzelfde jaar als de diskjockey. Er is geen kaart aanwezig op naam van een Wilbert van Diepenbroek of iets wat daarop lijkt.

Wessel van Diepen in de Amsterdamse persoonskaartenindex
Wessel van Diepen in de Amsterdamse persoonskaartenindex

De conclusie: We kunnen veilig aannemen dat Wessel van Diepen écht Wessel van Diepen heet en niet Wilbert van Diepenbroek. Daar kun je ook achterkomen zonder hem om zijn paspoort te vragen. En ook: Wees kritisch. Dat 7.000 websites iets beweren, betekent nog niet dat het waar is.

De naam Wilbert van Diepenbroek is inmiddels van het Wikipedia-artikel over Wessel van Diepen verwijderd. In Wikipedia’s lijst van pseudoniemen staat hij op het moment van schrijven echter nog.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.