Jhesu Immacolato Cuore di Maria Johannes Bernardus Carolus Magnus Augustus Aegidius Jacobus Exuperius Hermes Marcus Nicola Eric Etienne Genevieve Mars Castor Casimir

Zo heet volgens een artikel van naamkundige Gerrit Bloothooft (PDF) de Nederlander met de meeste voornamen.

Fragment archiefkaart Peter Heliczer (Stadsarchief Amsterdam) - de voornamen van zoon Jhesu pasten er niet helemaal op
Fragment archiefkaart Peter Heliczer (Stadsarchief Amsterdam) – de voornamen van zoon Jhesu pasten er niet helemaal op

Jhesu etcetera is een in 1977 geboren Amsterdammer, de oudste zoon van dichter, filmmaker en acteur Piero (Peter) Heliczer (1937-1993).

Peter Heliczer woonde volgens het Amsterdamse bevolkingsregister van 1976 tot 1990 in onze hoofdstad. Hij kreeg in die periode bij twee Nederlandse vrouwen zes kinderen, twee bij de eerste en vier bij de tweede (mogelijk was er nog een zevende kind met de voorletters T.J.G.E.R.):

  1. Jhesu Immacolato Cuore di Maria Johannes Bernardus Carolus Magnus Augustus Aegidius Jacobus Exuperius Hermes Marcus Nicola Eric Etienne Genevieve Mars Castor Casimir (1977)
  2. Joachim Jorit (1981)
  3. Wynn Elisea (1983)
  4. Jehan Tranquillus Eustachius Agnanus Cosmas Hilarius Wenceslas Michael (1985)
  5. Rose Klazien Maria Magdalena Francesca Xaviera (1988)
  6. Casimir Jacob Johannes Petrus Hadrianus (1990)

Ik vraag me af wat Heliczer bezield heeft toen hij zijn kinderen zo noemde. En hoe hij tw茅茅 vrouwen zo gek kreeg hierin mee te gaan.

Heliczer kwam in 1937 in Rome ter wereld als zoon van de in Polen geboren Jacob (Giacomo) Heliczer en de Duitse Sabina Neumann. Zijn moeder was Joods, zijn vader vermoedelijk ook. Nadat zijn vader was vermoord door de Gestapo werd hij ondergebracht in een katholiek weeshuis, waar hij werd gedoopt.

De Italiaanse achtergrond zien we terug in de voornaam Immacolato Cuore di Maria, Italiaans voor ‘Onbevlekt Hart van Maria’. De namen van de kinderen, behalve Joachim Jorit en Wynn Elisea, verraden een obsessie met heiligen en mythologische figuren. Daarnaast zullen er wel een aantal vernoemingen naar familie of vrienden bij zitten, zoals het rijtje Nicola Eric Etienne Genevieve bij de oudste zoon en Klazien bij de jongste dochter.

Wat zouden de kinderen er zelf van vinden? Jhesu Immacolato Cuore di Maria enz. heeft zijn voornamen niet veranderd en kan er dus kennelijk mee leven. Of hij er echt blij mee is, is natuurlijk een andere vraag.

馃 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.