Hendrik en Aaltje zijn de populairste kindernamen in Staphorst (net als in 1880)

Vernoemen is hopeloos uit de mode. Iedereen geeft zijn kind tegenwoordig een moderne trendnaam. Toch? De nieuwe de regionale namenstatistieken in de Nederlandse Voornamenbank laten zien dat dat lang niet overal zo is.

Een Staphorsts meisje in klederdracht (foto: Marjolein / CC BY 2.0)
Een Staphorsts meisje in klederdracht (foto: Marjolein / CC BY 2.0)

De populairste namen van Nederland: Sem en Tess

In de landelijke namenhitlijst is het onbetwist de mode die regeert.Β  Geen enkele naam uit de top 5 van vorig jaar stond in 1880, het eerste jaar waarover statistieken beschikbaar zijn, zelfs maar in de top 100:

[table β€œ66” not found /]

Staphorst: Hendrik en Aaltje

Het gereformeerde Staphorst, geeft een heel ander beeld. Daar is vernoemen naar familieleden nog steeds de norm.Β De populairste voornamen waren in Staphorst vorig jaar Hendrik en Aaltje – net als in 1880. Bij de jongens is zelfs de hele top 3 nog hetzelfde.

De roepnaam is tegenwoordig vaak wel heel anders. Staphorsters noemen hun zoons Harm en hun dochters Klaasje omdat dat nu eenmaal zo hoort, maar ook zij vinden deze namen eigenlijk uit de tijd. Harm heet daarom in het dagelijks leven Aron en Klaasje is voor haar vriendinnen Sanne.

Leuk aan dat conservatisme is dat (in ieder geval voor de burgerlijke stand) bepaalde typisch regionale namen blijven voortbestaan. Klaasje, Jentje en Lijsje staan in Staphorst in de top 5. Buiten deze gemeente heet bijna niemand zo.

[table β€œ63” not found /]

Urk: Jan en Marretje

Je ziet in Urk hetzelfde. 5 procent van de vrouwen heet daar Marretje, terwijl die naam landelijk maar door 0,02 procent wordt gedragen. Typisch Urkse jongensnamen buiten de top 5 die nog altijd regelmatig worden gegeven: Riekelt, Tromp (oorspronkelijk een vernoeming naar zeeheld Maarten Harpertszoon Tromp), Hessel en Louwe.

[table β€œ64” not found /]

Den Haag: Kniertje en Aplonia?

Ook de grote steden hadden vroeger hun eigen typische namen, maar daar is niets meer van over. Kniertje en Aplonia schijnen echt Haags te zijn. Ooit van gehoord? Typisch Rotterdams: Jilles en Liduina. Allemaal verdwenen. Erg jammer, maar toch zie ook ik het niet zitten mijn dochter Kniertje te noemen…

Welke namen zijn typisch voor jouw streek? En komen ze nog wel eens voor?

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.