Dit zijn de 37 hipste meisjesnamen

Sophie, Nora, Sarah, Milou en Yara zijn de hipste meisjesnamen. Ze werden allemaal in 2014 aan minstens 60 meisjes méér gegeven dan in 2013.

Foto: Katsuhito Nojiri / CC BY 2.0
Foto: Katsuhito Nojiri / CC BY 2.0

De grootste stijger is Sophie, dat dan ook met afstand op 1 staat in de top-1000 van populairste meisjesnamen. Opvallend: Sophie is de enige naam die met meer dan 100 baby’s is gestegen. Bij de jongens zijn dat er met Vince, Senn, Daley en Tygo vier.

In totaal stegen 37 meisjesnamen met meer dan 25 geboortes. De klapper van het jaar, de hoogste nieuwe binnenkomer in de top-1000, is Hira, dat steeg van acht geboortes in 2013 naar 60 in 2014.

Dit is de hele lijst:

(Artikel gaat verder onder de tabel.)

[table “158” not found /]

Raadsel

De naam Hira is me een raadsel. Ik neem aan dat het een islamitische naam is (Hira is de grot bij Mekka waar de profeet Mohammed zijn eerste openbaring ontving), maar ik heb geen idee waarom hij nu opeens zo populair is. Iemand?

Holland’s Got Talent

Van een aantal andere namen is wel meteen duidelijk waardoor ze opeens zoveel voorkomen.

Amira dankt haar populariteit aan Amira Willighagen, die in 2013 op 9-jarige leeftijd wereldberoemd werd door haar vertolking van een operalied bij Holland’s Got Talent. Haar Arabische voornaam kwam voorheen vooral in de Marokkaanse gemeenschap voor, maar lijkt nu ook bij autochtonen aan te slaan.

Reclame

Het zou me niets verbazen als Evi is gestegen door een reclamecampagne. In 2013 werd online beleggingscoach Evi van Lanschot geïntroduceerd en ze is sindsdien niet meer van de tv weg te slaan.

Natuurlijk vernoemen ouders hun kind niet direct naar een reclamefiguur, maar als je een naam maar vaak genoeg hoort gaat hij in je hoofd zitten, of het nou op het nieuws is, in een soap of tijdens de reclame.

Over soaps gesproken: Nola is een baby uit GTST die in 2013 werd geboren. En Elsa hebben we natuurlijk te danken aan Frozen.

Babydoos

Tot slot Jill. Het is misschien wat vergezocht, maar ik ben in 2014 zelf vader geworden en herinner me dat er in een van de blije dozen een flesje Jillz 0.0% zat… Zou het?

Wat vind jij?

Welke van deze hippe namen spreken jou aan? Waardoor denk je dat ze zo populair? En van welke namen verwacht je dat ze snel zullen gaan stijgen? Laat een reactie achter!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.