Het echtpaar Frans en Klaartje Ik weet niet

Volgens een te Arnhem opgemaakte overlijdensakte is op 15 oktober 1822 in Harderwijk overleden: Arnoud (Frans), zoon van Frans en Klaartje Ik weet niet.

Overlijdensakte Arnoud (Frans) (Arnhem)
Overlijdensakte Arnoud (Frans) (Arnhem)

Ere wie ere toekomt: Peter Miebies vond deze akte in Genlias. De naam van de vader is daar ingevoerd als Frans Frans en zou dus mooi passen in het overzicht van mensen met dezelfde voor- als achternaam. Nog interessanter is hier natuurlijk de achternaam van de moeder. Zou zij echt Ik weet niet heten?

De overlijdensakte vermeldt dat volgens het doodregister van Harderwijk op 15 oktober 1822 aan de gevolgen van water in de borst is overleden:

de persoon van Arnoud (Frans), fuselier bij de tweede Kompagnie der eerste divisie van het algemeen depot der landmagt N 33 Zoon van Frans en Klaartje Ik weet niet oud vijfentwintig jaren geboren te Arnhem in de Provincie Gelderland.

Fragment: Frans en Klaartje Ik weet niet
Fragment: Frans en Klaartje Ik weet niet

Vader Frans en zoon Arnoud hadden dus helemaal geen familienaam. Als achternaam van de moeder is inderdaad Ik weet niet ingevuld. Ik gok echter dat de ambtenaar van de burgerlijke stand gewoon heeft willen zeggen dat hij haar achternaam niet kende.

In de akte staat ook nog, met een mooie d/t-fout:

De eerste Luitenant van voorschreven etablissement verklaard hier mede dat dit Extract na waarheid en overeenkomstig het doodregister van het Zelve is opgemaakt te Harderwijk den 16 October 1822.

Ik heb dus de oorspronkelijke overlijdensakte ook maar opgezocht. Staat daar echt Ik weet niet?

Overlijdensakte Frans Arnout (Harderwijk)
Overlijdensakte Frans Arnout (Harderwijk)

Nee. Volgens deze akte heette de overledene niet Arnoud (Frans) maar Frans Arnout en was hij de “zoon van Frans Arnout, naam der moeder onbekend“. Helaas, we kunnen de achternaam Ik weet niet naar het rijk der fabelen verwijzen. De bewering van de eerst luitenant dat de Arnhemse akte overeenkomstig de Harderwijkse akte is opgemaakt overigens ook.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.