Het lampenkapje (Aequorea vitrina) is doorschijnend als glas en heeft de vorm van een ouderwetse lampenkap met franje. Vandaar vitrina en lampenkapje. Het heeft ook de vorm van een kwal, maar daar is deze hydropoliep slechts in de verte aan verwant.
In de nazomer van 2015 spoelde op de Nederlandse en Belgische stranden een groot aantal lampenkapjesachtige dieren aan. Dit bleek niet de gebruikelijke Aequorea vitrina, maar een verwante soort, Aequorea forskalea.
Die stond te boek als heel zeldzaam. Misschien is hij dat ook echt, maar het kon ook zijn dat de soort over het hoofd was gezien omdat waarnemers niet wisten dat niet elk lampenkapje een Aequorea vitrina was. Om de soorten uit elkaar te houden moet je de tentakels tellen.
Tijd voor een bewustmakingscampagne dus.
Daarvoor moest het beestje wel een aansprekende Nederlandse naam hebben. Die was gelukkig snel gevonden. Kwalkundige Hans De Blauwe en medeauteurs (Het Zeepaard 75(4-5): 121-140. 2015):
‘Tot op heden had Aequorea forskalea geen Nederlandse naam en dit is niet bevorderlijk om de medewerking van burgers te vragen bij het melden van de soort. Omdat A. forskalea genoemd is naar de Zweedse natuurvorser Peter Forsskål […] en geïnspireerd door de huidige massaproductie van kwallen van deze soort, noemen we hem onder elkaar ‘het Ikealampenkapje’.’
Je hoeft hem gelukkig niet zelf in elkaar te zetten.