Prins Willem-Alexander blijft Willem-Alexander en wordt niet koning Willem IV, zo werd maandag bekend. In Luxemburg ging het een eeuw geleden anders. Daar werd prins Willem Alexander van Luxemburg in 1905 groothertog Willem IV.
De koning-groothertogen Willem I, II en III
Luxemburg en Nederland waren sinds 1815 in personele unie met elkaar verbonden. Formeel waren het twee zelfstandige landen, maar met hetzelfde staatshoofd. De koning der Nederlanden was ook groothertog van Luxemburg.
Wie wel eens in Luxemburg-stad is geweest kent ongetwijfeld de Place Guillaume II met het ruiterstandbeeld van koning-groothertog Willem II, waarvan voor het Binnenhof in Den Haag een kopie staat. Een duidelijke herinnering aan de Nederlands-Luxemburgse unie.
Willem I, II en III der Nederlanden waren ook Guillaume I, II en III van Luxemburg. In 1890 kwam er een einde aan de personele unie toen Willem III stierf. In Nederland volgde zijn dochter Wilhelmina hem op, maar volgens de toen in Luxemburg geldende wet kon een vrouw de groothertogelijke troon niet bestijgen.
Adolf, Willem IV en wie weet ooit Willem V
Er moest dus een nieuwe groothertog komen. Dat werd Adolf, voormalig hertog van Nassau, het hoofd van de enige andere nog bestaande tak van het Huis Nassau. Volgens de Nassause Erbverein uit 1783 zouden de bezittingen van de ene Nassau-tak bij uitsterven in mannelijke lijn overgaan op de andere, zodoende.
Aardig genoeg heette Adolfs oudste zoon Willem Alexander. Hij was waarschijnlijk vernoemd naar zijn grootouders, hertog Willem van Nassau (over wiens laatste voornaam Belgicus ik het al eens gehad heb) en prinses Charlotte Louise Frederika Amalia Alexandrine van Saksen-Hildburghausen.
Prins Willem Alexander werd na de dood van zijn vader in 1905 groothertog Willem IV van Luxemburg, in aansluiting op de telling van de Nederlandse koning-groothertogen. Groothertog Willem V staat ook al in de startblokken: de oudste zoon van de huidige groothertog heet Guillaume. Straks loopt Luxemburg twee Willems op ons voor.