Sinds gisteren zijn via de website gahetna.nl en op de studiezaal van het Nationaal Archief 26.000 persoonskaarten (interneringskaarten) van Nederlandse krijgsgevangenen in Japanse interneringskampen beschikbaar.
De interneringskaarten vermelden van de krijgsgevangenen naam, militaire rang, nummer van de krijgsgevangenschap, medische gegevens, eventueel datum van overlijden, naam en eventueel adres van de partner en de namen van de ouders.
Ik heb geprobeerd ter illustratie wat kaarten van bekende Nederlanders te vinden, maar tot nu toe met vrij weinig resultaat. Hieronder alvast de kaarten van Theo Bot en Catrinus Mak. Als ik meer kaarten vind, voeg ik ze toe. Tips zijn natuurlijk welkom.
Update 1: Met dank aan Peter Miebies heb ik de kaart toegevoegd van niemand minder dan de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië zelf, jhr. Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer. Dat ik daar zelf niet aan had gedacht!
Update 2: Wederom met dank aan Peter de kaart van Wim Kan toegevoegd.
Wim Kan
Theo Bot
Theo Bot was onder meer minister van Onderwijs. Hij is de vader van Ben Bot.
Catrinus Mak
Lezers van De eeuw van mijn vader zullen hem herkennen als de vader van Geert Mak.
Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer
Jonkheer Alidius Warmoldus Lambertus Tjarda van Starkenborgh Stachouwer was officieel de laatste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.
Gerard Lemmens says
Dag Maarten,
Hoe kun je op het web de interneringskaarten bemachtigen svp ??? Zou mijn neef, Willem Nijholt (zijn moeder en mijn moeder waren zussen) ook niet bij de bekende Nederlanders behoren ?? Ik denk dat op het moment alleen de mannen genoemd worden en (nog) niet de vrouwen en kinderen. Weet je misschien ook wanneer die aan de beurt zullen komen ??
Met dank,
Gerard Lemmens
Carina says
Dit is de interneringskaart van Jan Nijholt (de vader van Willem lijkt me) -> http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/2.10.50.03/inventarisnr/443/scan-index/468
Gerard Lemmens says
Dag Maarten en Carina,
Reuze bedankt voor de interneringskaart van mijn Oom, Jan Nijholt -maar hij heeft het overleefd. Ik weet niet hoe ik zelf de overleveringskaarten kan bemachtigen. Daarom Carina zou je voor mij nog een willen doen – die van mijn vader – A.J. Lemmens
Met dank en hartelijke groeten uit East Sussex,
Gerard Lemmens
Gerard Lemmens says
Maarten,
Is er een indikatie van het Nationaal Archief of de vrouwen – internerings kaarten ook aan de beurt komen ?? En indien – wanneer ??
Met dank en groeten,
Gerard Lemmens
Gerard Lemmens says
Maarten,
Als men dit goed bestudeerd dan ziet men dat de Japanners noemden altijd “natuurlijke oorzaken” voor doodsoorzaken, uiteraard om hun eigen rol daarin te verhullen, zo zie ik dat mijn 25 jarige neef, Kees (Cornelis) van Benthem op 25 jarige leeftijd aan boord van een Japans schip – aan een hartaanval !! en malaria- overleed en een zeemansgraf kreeg !
Gerard Lemmens
Maarten van der Meer says
Hoi Gerard, het antwoord op je eerste vraag weet ik helaas niet. Het verhaal van je neef klinkt inderdaad weinig waarschijnlijk…
Carina says
@Gerard Lemmens, een beetje laat antwoord (kijk hier niet dagelijks), maar hier is dan de interneringskaart van Adrianus Johannes Lemmens. http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/2.10.50.03/inventarisnr/462/scan-index/235
Leo Bijl says
Dag Gerard,
als er vertaalwerk nodig is, dan kun je Henk Beekhuis benaderen. Zijn email staat op de deze webpage:
http://www.buitenkampkinderen.nl/?action=bkk_menu_item_action&bkk_menu_item_id=87
Hij geeft het dan door aan een vertaler.
Leo
Gerard Lemmens says
Dag Leo,
Reuze bdankt voor je reactie en advies – ik zal het opvolgen !
Met hartelijke groeten uit een zonnig East Sussex,
Gerard Lemmens