Is Hertog een voornaam?

Begin 1901 wilde een echtpaar ter ere van het aanstaande huwelijk van koningin Wilhelmina en hertog Hendrik van Mecklenburg hun pasgeboren tweeling de namen Hertog Hendrik en Wilhelmina geven. Dat mocht niet: de voornaam Hertog was onacceptabel.

Het het juridische tijdschrift De Gemeentestem boog zich over de kwestie en kwam eveneens tot de conclusie dat de naam Hertog geweigerd moest worden. Een exacte reden werd niet gegeven, maar we kunnen aannemen dat men vond dat deze naam niet het karakter van een voornaam had.

Zowel de ambtenaar van de burgerlijke stand als de redactie van De Gemeentestem waren slecht geïnformeerd, want Hertog is wel degelijk een bestaande voornaam.

Hertog en Hartog zijn varianten van de Germaanse naam Hartwig. Ze waren vooral bij Joden in gebruik als “vernederlandsing” van de Jiddische voornaam Hirsch.

Dat men de naam Hertog niet kende, is overigens niet zo heel vreemd. De naam is zeldzaam. Volgens de Nederlandse Voornamenbank waren er in 2006 veertien Nederlandse mannen en minder dan vijf vrouwen met Hertog als een van hun voornamen.

Hartog is met 324 mannelijke naamdragers in 2006 aanmerkelijk populairder, maar is al lang op zijn retour. Al sinds 1971 is er niemand meer zo genoemd.

Hartog bestaat ook als achternaam. Door strikte vernoemingsgewoonten liepen er daardoor mensen rond met namen als Hans Jules Hartog Hartog, Hartog den Hartog, Hartog de Hartog en zelfs Hertog Hartog Hartog, wiens zoon Hartog Hartog heette.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.