Klop-Klop-Klop-Klop: vijf huwelijken met vier keer dezelfde achternaam

Isonymie heet het verschijnsel dat twee mensen met dezelfde achternaam met elkaar trouwen. Maar hoe noemen we het als de zoon van meneer en mevrouw Klop-Klop trouwt met de dochter van een ander echtpaar Klop-Klop?

Hoe het ook moge heten, ik vond vier voorbeelden van dit verschijnsel. Ken je nog meer zulke enigszins incestueuze huwelijken? Laat het me weten.

Heuff-Heuff-Heuff-Heuff
Heuff-Heuff-Heuff-Heuff

Heuff-Heuff-Heuff-Heuff

We beginnen met een voorbeeld uit mijn eigen familie van moederskant:

Gijsbert Jacominus Johannes Heuff, zoon van Gijsbert Heuff en Jacomina Johanna Heuff, huwde Zoelen 7 augustus 1902 Gijsberta Antonia Johanna Heuff, dochter van Cornelis Antonie Heuff en Judith Angenies Heuff.

De kwartierstaat van hun zoon Gijsbert Heuff (ontleend aan Van linie en stamme Hueff: genealogie van het geslacht Heuff van G. Heuff en L. van der Hoeven) toont mooi het complex van verwantschappen in deze familie. Niet alleen heetten zijn grootouders alle vier Heuff, van zijn overgrootouders heetten er ook nog eens drie Van Steenis:

Kwartierstaat Gijsbert Heuff
Kwartierstaat Gijsbert Heuff

Klop-Klop-Klop-Klop

Cornelis Klop, zoon van Arie Klop en Marigje Klop, huwde Hardinxveld 30 december 1835 Fijtje Klop, dochter van Gerrit Klop en Aaltje Klop.

Met dank aan Theo van Herwijnen.

Koelewijn-Koelewijn-Koelewijn-Koelewijn

Tijmen Koelewijn, zoon van Roelof Koelewijn en Geertje Koelewijn, huwde Bunschoten 14 mei 1870 Willempje Koelewijn, dochter van Roelof Koelewijn en Marritje Koelewijn.

Beide vaders hadden niet alleen dezelfde achternaam, maar ook nog eens dezelfde voornaam. Het zijn wel twee verschillende personen, anders zou het inteeltgehalte wel heel hoog worden.

Wederom met dank aan Theo van Herwijnen.

Roerdink-Roerdink-Roerdink-Roerdink

Engelbartus Roerdink, zoon van Jan Bartus Roerdink en Johanna Harmina Roerdink, huwde  Winterswijk 10 augustus 1823 Harmina Engelberta Roerdink, dochter van Jan Willem Roerdink en Josina Bartha Roerdink.

Engelbartus en Harmina Engelberta waren dubbel neef en nicht. Zijn vader en haar moeder waren broer en zus, evenals zijn moeder en haar vader. Ook hier weer een kwartierstaat ter illustratie (ontleend aan dutchgenealogy.nl):

Kwartierstaat Jan Bartus Roerdink
Kwartierstaat Jan Bartus Roerdink

Met dank aan Yvette Hoitink.

Van Santen-van Santen-van Santen-van Zanten

De laatste is het nét niet:

Albert van Santen, zoon van Antonie van Santen en Johanna van Santen, huwde Beusichem 29 juli 1874 Wilhelmina van Santen, dochter van Willem van Santen en Anna van Zanten. In de huwelijksakte van Willem en Anna heet Anna overigens wél Van Santen.

Met dank aan Ingrid.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.