De voornaam Jizz: had nou maar even gegoogeld!

Zelf een naam voor je kind verzinnen kan goed uitpakken, maar het is wel aan te raden je eigen namencreatie eerst even te googelen. Daar zijn de ouders van het in 2012 geboren meisje Jizz waarschijnlijk op pijnlijke wijze achtergekomen.

'Jizz' in Google Afbeeldingen (gecensureerd)
‘Jizz’ in Google Afbeeldingen geeft vooral vleeskleurige resultaten

De ouders en het zusje van Jizz hebben alle drie een voornaam die begint met een J, uitgesproken als [dzj]. Jizz sluit daar mooi bij aan, klinkt lekker vlot en lijkt op de steeds populairder wordende naam Jazz.

Helaas is jizz in het Engels een plat woord voor “sperma”.

Dat de ouders dat niet wisten, kan ik me wel voorstellen, maar ze hadden de naam misschien eerst even in Google moeten opzoeken. Als je jizz googelt, krijg je pagina na pagina vol pornosites. Mocht het kwartje dan nog niet zijn gevallen, dan vind je onder de eerste tien zoekresultaten ook nog de Urban Dictionary, waarin de betekenis van het woord haarfijn wordt uitgelegd.

De ambtenaar van de burgerlijke stand die Jizz inschreef, kende de betekenis van de naam kennelijk ook niet, anders had hij hem ongetwijfeld geweigerd op grond van ongepastheid. Laten we maar hopen dat het woord jizz in Nederland nooit Γ©cht bekend wordt en dat de kleine Jizz niet naar een Engelstalig land hoeft te verhuizen.

De moraal van het verhaal lijkt me duidelijk. Doe altijd heel goed onderzoek naar de naam die je je kind wilt geven, want je kunt voor onaangename verrassingen komen te staan.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.