Duifje, Kaneelbloesem en Poederdoos, eten!

Zijn zelfverzonnen voornamen iets van de moderne tijd? Beslist niet. Kijk maar welke namen de Bijbelse Job aan zijn dochters gaf.

William Blake: Job en zijn dochters (1799/1800)
William Blake: Job en zijn dochters (1799/1800)

Schoonheid

Job had volgens het gelijknamige Bijbelboek (42:13) zeven zoons en drie dochters. Meestal krijgen we in de Bijbel de namen van vrouwen niet te horen, maar hier is het eens omgekeerd. De jongens blijven naamloos, terwijl de namen van de meisjes wel worden genoemd.

De dochters hadden dan ook bijzondere namen: Jemima (duif), Kesia (kaneelbloesem) en Keren-Happuch (poederdoos). Het gemeenschappelijke thema zal wel schoonheid zijn geweest. Niet voor niets, want “in het hele land waren geen mooiere vrouwen dan de dochters van Job”, gaat het boek verder.

Hoeveel Poederdozen telt Nederland?

Zijn Jobs vindingen een beetje aangeslagen? Met andere woorden: zijn er in Nederland vrouwen die Jemima, Kesia of Keren-Happuch heten?

Volgens de Nederlandse Voornamenbank telt ons land 150 Jemima‘s. Het duiventhema komen we bij voornamen overigens wel vaker voor, want ook de eveneens Hebreeuwse naam Jona(s), het Latijnse Columba en het Germaanse Douwe en Duifje verwijzen naar deze vogel. De associatie met vliegende ratten die alles onder poepen is kennelijk vrij nieuw.

Kesia of Kezia komt bij 58 vrouwen voor en bij een enkele man. Je zou er natuurlijk ook een originele vernoeming naar Kees in kunnen zien.

Dat Keren-Happuch niet erg populair is, zal geen verbazing wekken. Zowel de betekenis als de klank is niet erg aantrekkelijk. Toch is er tenminste één poederdoos in Nederland. Ik vond ook nog een naamdraagster op de Antillen: Kerenhappuch Dollison (1883-1946), dochter van William Peter Dollison en Juliet Wilson, geboren op Sint Maarten en overleden op Aruba. Zou ze hebben geweten wat haar naam betekent?

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.