Jongens met een meisjesnaam misdragen zich vaker op school

Life ain’t easy for a boy named Sue, zong Johnny Cash in zijn bekende lied over een vader die zijn zoon een meisjesnaam geeft in de hoop dat de pesterijen hem een echte vechter zullen maken. De vader had gelijk, want uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat jongens met een meisjesachtige voornaam zich vaker dan gemiddeld misdragen op school.

Dit kan niet goed gaan: Leslie Howard speelt Ashley Wilkes in Gone with the Wind (1939)
Dit kan niet goed gaan: Leslie Howard speelt Ashley Wilkes in Gone with the Wind (1939)

Ik moest toen ik dit las denken aan de Antilliaanse vermeende topcrimineel Gwenette Martha en aan de Belgische crรจchemoordenaar Kim De Gelder. Zouden ze mede door hun naam op het slechte pad zijn geraakt?

David N. Figlio van de University of Florida vergeleek (PDF) in een Floridaas schooldistrict de namen van kinderen met hun strafdossier. Hij concludeerde dat jongens met voornamen die normaal vooral aan meisjes worden gegeven, zoals Alexis, Courtney, Shannon, Kelly , Shelby en Ashley, vaker geschorst worden dan jongens met een typische jongensnaam.

Het effect was zichtbaar vanaf de zesde klas (qua leeftijd vergelijkbaar met de Nederlandse groep 8),ย het eerste jaar van middle school. Kinderen worden zich dan bewust van hun seksualiteit en komen in een nieuwe omgeving met vreemde en ook oudere kinderen. Een meisjesnaam werkt dan als jongen niet in je voordeel.

Wat betekent dit voor Nederland? Welke namen kun je je zoon maar beter niet geven? Ik zou in ieder geval oppassen met Jorien, Pleun, Ashley, Bo, Puck en Floor, allemaal traditionele jongensnamen die tegenwoordig vooral aan meisjes worden gegeven. Bij de Nederlandse Voornamenbank en het Vlaamse Kind en Gezin kun je van elke naam nagaan hoeveel meisjes en jongens zo heten.

๐Ÿคž Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.