De schoolplein-top-250: dit zijn de populairste jongensnamen gebaseerd op uitspraak

Mijn dochter had haar eerste speelafspraak met een klasgenootje ‘pas’ in groep 1. Mijn zoon van bijna drie is er eerder bij: hij is terwijl ik dit schrijf thuis bij zijn beste vriendje van de peuterspeelzaal – de twee zijn al sinds dag één onafscheidelijk.

Foto: peasap / CC BY 2.0
Foto: peasap / CC BY 2.0

Om nog een paar dingen af te stemmen begon ik gisteravond aan een appje naar Vriendjes vader. Ik heb lang over dat appje gedaan.

Want hoe schrijf je Vriendjes naam eigenlijk? De uitspraak is doodsimpel: mik. Maar welke spelling hoort daarbij? Mick? Mik? Of misschien wel Mic of Mikk?

Dat krijg je ervan als je de hele dag met je neus in de namenstatistieken zit. Ik ben als de dood dat ik iemands naam verkeerd schrijf.

25% kans

Een blik in de top-1000 van populairste jongensnamen leerde me dat ik met Mick de minste kans op een flater had. Die spelling komt drie keer zo vaak voor als Mik, terwijl Mic en Mikk – weinig verrassend – de top-1000 niet eens halen.

Maar drie keer zo vaak – dat is nog altijd 25% kans dat ik het fout heb, en daar had ik geen zin in. Ik heb de kwestie daarom maar omzeild en geschreven over ‘de jongens’, in de hoop dat Vriendjes vader in zijn reactie de naam van zijn zoon zou uitschrijven.

En ziedaar: Ping! Een appje terug. ‘Ik haal Mik en Odin op op de crèche.’ Mik dus. Gelukkig had ik niet op de statistieken vertrouwd.

Mohamed op 1?

Mi(c)k is lang niet de enige voornaam die dit soort vragen oproept. Dat is niet alleen lastig voor spellingsneuroten als ik, maar ook voor aanstaande ouders die een niet al te veel voorkomende naam zoeken.

In de namenstatistieken wordt elke spellingsvariant apart geteld. Voornamen met verschillende gebruikelijke schrijfwijzen blijven zo onder de radar: ze lijken veel minder populair dan ze eigenlijk zijn. In de statistieken zijn Mik en Mick twee verschillende namen, maar op het schoolplein hoor je daar niets van.

Het schoolvoorbeeld van zo’n naam is Mohamed. In z’n eentje staat die op een voor veel mensen verbazingwekkend lage 63e plaats in de top-1000, maar tel je Mohammed, Muhammed, Mohammad, Muhammad en Mohamad erbij op, dan krijg je een heel ander beeld. Die combinatie stond afgelopen jaar niet op 1, zoals elk jaar weer wordt beweerd, maar wel op 4.

De schoolplein-top-250

Om meer inzicht te krijgen in dit soort verschillen heb ik de schoolplein-top-250 van populairste jongensnamen samengesteld: niet de meest voorkomende spellingen, zoals in de traditionele statistieken, maar de meest voorkomende uitspraken.

Het ging me wat ver om alle 11.771 jongensnamen van 2016 te analyseren, dus ik heb me beperkt tot de 1136 namen die afgelopen jaar aan tenminste tien jongetjes zijn gegeven – ook nog een hele klus.

Nattevingerwerk

Een hele klus niet alleen vanwege de hoeveelheid namen, maar ook omdat je veel namen op verschillende manieren kunt uitspreken. En van sommige namen weet ik de uitspraak gewoon niet.

Zo twijfel ik over Thymen. Hoort die bij Thijmen/Tijmen/Thijme of bij Tieme/Tiemen/Thieme? Ik heb gekozen voor het eerste groepje, maar dat is een pure gok. Waarschijnlijk kun je Thymen op twee manieren uitspreken en voor de perfecte schoolplein-top-250 zou ik deze naam moeten splitsen in Thymen-uitgesproken-als-Tijmen en Thymen-uitgesproken-als-Tiemen. Maar dat gaat uiteraard niet, want daarvoor zou ik precies moeten weten hoe álle ouders de naam van hun kind uitspreken.

De schoolpleinlijst is gebaseerd op mijn eigen ervaring met de uitspraak van namen. Ik heb die namen samengevoegd die voor zover ik weet meestal hetzelfde of bijna hetzelfde worden uitgesproken. Zit ik er ergens naast? Laat het gerust weten.

Lucas tóch op 1

Nu naar de lijst zelf. Als je uitgaat van de uitspraak staat niet Daan op 1, zoals in de traditionele hitlijst, maar de combinatie Lucas/Lukas (Lucas staat in de traditionele lijst op 4).

Finn stijgt samen met Fynn van 6 naar 2, Luuk samen met Luc van 10 naar 3 en Mohamed & co. van 63 naar 4.

Noah (2) en Sem (3) krijgen in de schoolpleinlijst gezelschap van Noa en Semm, maar die namen worden zo weinig gegeven dat deze samenvoegingen weinig zoden aan de dijk zetten: vijfde en zesde plaats voor de combinaties. Op 7 komen we dan eindelijk nummer 1 Daan tegen, helemaal in z’n eentje zonder spellingsvarianten.

Verderop in de lijst valt Ryan op: samen met Rayan en Rayen van 46 naar 17. Jason stijgt samen met Jayson, Jaysen en Jaycen van 54 naar 28 en Aiden met Ayden, Eden, Aidan, Aydin en Aeden van 67 naar 32.

Sep maakt een enorme sprong van 92 naar 42 als je Sepp en Seb erbij optelt en ook met Aaron/Aron, Kyan/Kian/Kiyan, Loek/Luke en Rafael/Raphael/Raphaël/Rafaël is het uitkijken als je graag een bijzondere naam wilt – of een naam die niet verkeerd wordt geschreven.

Verder moet je de lijst zelf maar doornemen. Wat valt je op? En hoe belangrijk vind jij het dat een naam gemakkelijk te spellen is? Laat een reactie achter!

Binnenkort de meisjeslijst.

[table “207” not found /]

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.