Waarom Jorien van den Herik geen meisjesnaam heeft

‘Waarom heeft die man eigenlijk een meisjesnaam?’, vroeg ik me gisteren af toen ik las dat oud-Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik zich heeft uitgesproken tegen de bouw van een nieuw stadion. Of is Jorien helemaal geen meisjesnaam?

Jorien van den Herik (NOS, 13 oktober 2009)
Jorien van den Herik (NOS, 13 oktober 2009)

Eerst de statistieken. Volgens de Nederlandse Voornamenbank telt ons land 23 mannen met Jorien als eerste voornaam en 1138 vrouwen. Je kunt Jorien tegenwoordig dus met goed recht een meisjesnaam noemen, maar dat is niet altijd zo geweest.

De eerste vrouwelijke Jorien werd pas geboren in 1943. Maar weinig mensen zullen toen hebben geweten dat ze eigenlijk een jongensnaam had, want de naam was uiterst zeldzaam. In de database van WieWasWie, die miljoenen historische documenten bevat, komen maar een stuk of 20 Joriens voor, allemaal mannen en bijna allemaal Brabanders uit de 16e of 17e eeuw.

Jorien als meisjesnaam hoort samen met namen als Saskia, Marieke, Jeroen, Joris en Martijn tot het genre dat je ‘nep-retro’ zou kunnen noemen. Ze klinken lekker oud-Hollands, maar zijn pas eind 20e eeuw populair geworden.

Jorien is, voor zover ik weet, de enige naam in deze categorie die van geslacht veranderd is. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de uitgang -ien, die vooral bij vrouwelijke namen voorkomt. Jorien kon in 1943, toen nog bijna niemand deze naam kende, zonder probleem doorgaan voor een meisjesnaam.

Jorien van den Herik is toevallig geboren in hetzelfde jaar als de eerste vrouwelijke Jorien. Hij had toen nog een echte – zij het zeldzame – jongensnaam. Toen ouders zijn voornaam op grote schaal aan meisjes begonnen te geven, was hij al achter in de 30.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.