Julius en Frédérique zijn de meest bekakte namen van Nederland

Als je chic bent of het wilt lijken, dan moet je je kind een naam geven uit de geboorterubriek van NRC Handelsblad. Je hoort er als kakker namelijk niet bij als je kind daar niet in heeft gestaan. Lees hier welke namen je als (wannabe-)kakker het beste kunt kiezen.

Foto: Peter Veenendaal / CC BY 2.0
Foto: Peter Veenendaal / CC BY 2.0

Ik heb met behulp van het geboorteregister van de krant de top 10 van populairste NRC-kindernamen op een rijtje gezet.

Kijk en vergelijk. Van links naar rechts zie je de positie van de namen in de NRC-top 10, in de top 100 van de miljonairsregio Gooi en Vechtstreek en die in de top 10.000 van heel Nederland.

[table “69” not found /]

Jongens

De top 10 van NRC-jongensnamen heeft geen enkele overeenkomst met de landelijke top 10.  Max doet het nog het beste: nummer 6 in de NRC-lijst, landelijk op 21. Met de Gooise lijst is er meer overeenkomst, al valt de populariteit van de ouderwetse namen Willem en Pieter onder NRC-lezers op.

Meisjes

Sophie en Emma waren ooit chic, maar zijn inmiddels volkomen mainstream geworden. Ze staan in de landelijke top 10, maar doen het ook bij het NRC-publiek en in het Gooi goed. Frappant is de populariteit van Frédérique: in de NRC-top 10, maar landelijk niet eens in de top 1000. Heeft iemand hier een verklaring voor?

Julius en Frédérique zijn het meest bekakt

Hoe het ook zij, ik roep Frédérique uit tot meest bekakte naam van Nederland. Typischer NRC kan gewoon niet. Bij de jongens is het verschil in populariteit met de rest van Nederland het grootst bij Julius. Ook de vrouwelijke varianten Julie en Juliette doen het trouwens goed. (Julia dan weer niet: die staat landelijk op 3 en is al lang niet meer chic.)

Welke NRC-naam zou jij aan je kind kunnen geven? Of vind je het allemaal niks? Laat het weten!

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.