Kal-El en Loislane: kindernamen uit Superman

Donderdag gaat in Nederland de nieuwe Superman-verfilming Man of Steel in première. Een revolutionaire film, want de titelheld draagt deze keer zijn onderbroek gewoon ónder zijn maillot in plaats van eroverheen. Maar dat terzijde. Ik wil het natuurlijk hebben over kinderen met Superman-voornamen.

Man of Steel
Man of Steel

Even ter herinnering: Superman is een alien van de planeet Krypton die eigenlijk Kal-El heet. Zijn vader is de Kryptonische wetenschapper Jor-El. Kal-El speelt op aarde afwisselend Superman en een sulletje genaamd Clark Kent. Zijn love interest is de journaliste Lois Lane. De voornamen Lois en Clark zijn een verwijzing naar het Amerikaanse ontdekkingsreizigersduo Meriwether Lewis en William Clark.

Superman-namen in Nederland en Vlaanderen

Lois is in Nederland een echte trendnaam, in Vlaanderen daarentegen helemaal niet. Clark is in beide landen niet erg populair. Het is moeilijk na te gaan hoeveel dragers van deze namen naar de Superman-personages zijn vernoemd.

Dat is wel overduidelijk bij de in 2010 geboren Nederlandse Loislane. In Vlaanderen lopen meisjes rond met de namen Loïs-Lane en Lois Lene.

Een Nederlander of Vlaming met de voornaam Superman heb ik niet kunnen vinden, maar Soeperman komt in Nederland wel voor. Kal-El is populairder: er zijn tenminste twee Nederlanders die zo heten. Een jongetje uit 2011 heeft Kal-El als eerste voornaam en er is ook nog iemand met Kal-El als volgnaam. In Vlaanderen komt deze naam voor zover ik kan nagaan niet voor.

Opvallend genoeg zijn er maar liefst zeven Nederlanders die Jor-el heten en ook enkele met de namen Jor-El, Jhor-El en Yor-el. Ik heb geen idee waarom Supermans vader zo populair is. Of zou Jor-el in een bepaalde cultuur een bestaande voornaam zijn?

Kal-El Coppola Cage

De beroemdste Kal-El, na Superman, is Kal-El Coppola Cage, de in 2005 geboren zoon van Nicolas Cage. De acteur zei in 2007 over de naam van zijn zoon:

My wife wanted a unique name and originally I thought of the name Kyle and then she said, ‘No, something more unusual but beautiful.’ Then I remembered the old Superman comics… I wanted a name that stood for something good, was unique and American and that’s all three. I just thought it was a beautiful name and it had kind of a magical ring to it.

Batman bin Suparman

Van een heel ander kaliber is de naam van de Singaporees Batman bin Suparman, wiens identiteitskaart al jaren over internet circuleert. Het Arabische bin betekent “zoon van”, dus deze man heet letterlijk “Batman, zoon van Superman”.

Batman bin Suparman
Batman bin Suparman

Volgens Ben Zimmerman, die deze naam op het taalweblog Language Log onder de loep nam, is Suparman een bestaande Javaanse naam, die natuurlijk niets met de superheld te maken heeft. Over de herkomst van de voornaam Batman is hij niet zeker. Ook dit zou een bestaande naam kunnen zijn, maar het is even goed mogelijk dat Batmans ouders een grap hebben uitgehaald.

🤞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.