Nee, die hysterische kop komt niet van mij. Hij stond op 22 augustus 1941 in het NSB-clubblad Volk en Vaderland.
Wat was er aan de hand?
Een stel in Den Haag had het in hun hoofd gehaald hun zoontje Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter te noemen – precies, de voornamen van prins Bernhard.
De VoVa kon daar natuurlijk niet om lachen. ‘Wie tooit zijn kind, als hij het liefheeft, met de negen namen van een verrader? Wat heeft dat kind zijn ouders misdaan?’
Gelukkig stond er direct boven de landverraderlijke advertentie een annonce die de nationaalsocialistische goedkeuring wel kon wegdragen: ‘Dat het een echte Hollandsche jongen zal worden’ – en die Hollandsche jongen heette niet Bernhard Leopold enzovoort, maar gewoon Kees.

Haagsche Courant, 12 augustus 1941
‘De idioten van de eerstgenoemde advertentie moesten zich dood schamen wegens het feit dat de advertentie van Kees’ ouders er toevallig dicht bij kwam te staan: als het ware om weer wat goed te maken jegens ons Volk?’
Die Kees was – je zag het waarschijnlijk al – Kees van Kooten, die zijn leven begon met een wel heel dubieus compliment. Zijn ouders hadden de advertentie ‘goed’ bedoeld, maar ‘fout’ had er niets van begrepen. Misschien maar goed ook.
De oerhollandse naam Kees is trouwens geen statement: Van Kooten heet voluit Cornelis Reinier, net als zijn vader en opa.
Marx says
Hij is dan wel vernoemd, maar misschien is de roepnaam wel als ‘Oudhollandsch’ bedoeld?
Maarten van der Meer says
Interessante vraag. Wat zou de roepnaam van vader en opa zijn geweest? Misschien wel Cor.
J. de Vries says
Waarom staat er B. van Kooten als de vader Cornelis Reinier heette?
Maarten van der Meer says
Dit soort fouten kwamen vroeger erg veel voor. Ik neem aan dat advertenties telefonisch of op handgeschreven briefjes werden aangeleverd. Dan ging er nog wel eens iets mis.
Vera says
Vaak zijn geboortekaartjes ook verkeerd gedrukt, wel of niet met opzet voor privacy?
Dolly says
Moeder’s familienaam Snaauw zou tegenwoordig in aanmerking komen om te kiezen als het de eersteling van de kinderen betreft. Voor de aardigheid eens gekeken in de volkstelling van 1947 of zij daarin zijn genoteerd, dit echtpaar niet maar wel een naamgenote mogelijk familie? Metje Snaauw-Möhle – ook in Den Haag, geweldige combinatie wanneer je dat uitspreekt vooral plat Haags is ook leuk bekakt Haags – allemaal Hagenaars of Hagenezen? Bij de familienaam van de vader zijn 2 personen in de volkstelling van 1947 – dat is in Amsterdam, ook leuke namen: van Kooten-Wopkes, van Kooten-Greschak, wel of geen familie van die in het deftige ‘s-Gravenhage – ofwel zoals ze dat in mijn deftige buurt zeggen: Ons Haagje.
Esmeralda says
Lijkt me niet echt van Haagse oorsprong achternaam Bombeeck.
Wieteke says
In familieboeken en tijdschriften is ook niet alles perfect zoals de mens zelf.
Cees says
Mijn roepnaam is met een C, afkorting van voornaam Cornelis.
Gemma says
Bij fam.namen Snaauw, van Kooten, zijn voornamen die beginnen met B, best mogelijk dat iemand met die voornaam daarbij aanwezig was toen fam.advertentie werd doorgegeven aan de krant.
Hannes says
Wel zo handig die advertentie dat het een jongen is Kees. Het kind kan immers zowel een jongen als een meisje zijn met voornamen Kees en Cornelis, in 2010 althans zo gelezen op de site meertens.knaw.nl/nvb/
Maarten van der Meer says
Denk aan de twee Kezen uit Flodder 🙂
Hannes says
2 zielen 1 gedachte, precies wat ik dacht over de 2 Kezen maar ook door mijn tante met haar keeshondje roepnaam Kees.
Bertus says
Toevalstreffers gezien omdat ik voor iemand bezig ben met achternaam Klop.
Zie website wiewaswie.nl, burgerlijke stand huwelijksakte 14 september 1871 plaats Brielle, Willem Klop bruidegom, Johanna Cornelia van Koten, bruid, vader Cornelis Reinier van Koten, moeder Katrina Steffen.
Dat gaat dus over andere spelling van achternaam met 1 o geschreven.
Andere spelling aangetroffen in de volgende burgerlijke stand huwelijksakte 14 augustus 1873 plaats Rotterdam, bruidegom Cornelis Rijnier van Kooten, vader Cornelis Reijnier van Kooten, moeder Katrina Everdina Steffen; bruid Maria Elisabeth Stoopendaal, moeder Elizabeth Maria Stoopendaal, (daar is niet bij te vinden regel voor de vader van de bruid bij dit huwelijk van 14 augustus 1873, de bruid is vaderloos, niet afgedrukt voor dat doel die regel voor het woord vader).
Dan bij een andere bron op wiewaswie.nl gelezen akteplaats Den Helder, bevolkingsregister jaar 1880.
Een aantal personen waaronder: Maria Elisabeth Stoopendaal, geboren te Amsterdam zaterdag 3 augustus 1844, daaronder Cornelis Reinier van Kooten, geboren te Rotterdam dinsdag 2 juni 1874, daaronder twee dochters met achternaam: van Kooten.
Nu ga ik weer verder met stamboom Klop, prettig Pasen.