Ouders plegen eerroof aan hun onschuldig kind!

Nee, die hysterische kop komt niet van mij. Hij stond op 22 augustus 1941 in het NSB-clubblad Volk en Vaderland.

Volk en  Vaderland, 22 augustus 1941

Wat was er aan de hand?

Een stel in Den Haag had het in hun hoofd gehaald hun zoontje Bernhard Leopold Frederik Everhard Julius Coert Karel Godfried Pieter te noemen – precies, de voornamen van prins Bernhard.

De VoVa kon daar natuurlijk niet om lachen. β€˜Wie tooit zijn kind, als hij het liefheeft, met de negen namen van een verrader? Wat heeft dat kind zijn ouders misdaan?’

Gelukkig stond er direct boven de landverraderlijke advertentie een annonce die de nationaalsocialistische goedkeuring wel kon wegdragen: β€˜Dat het een echte Hollandsche jongen zal worden’ – en die Hollandsche jongen heette niet Bernhard Leopold enzovoort, maar gewoon Kees.

Haagsche Courant, 12 augustus 1941
Haagsche Courant, 12 augustus 1941

‘De idioten van de eerstgenoemde advertentie moesten zich dood schamen wegens het feit dat de advertentie van Kees’ ouders er toevallig dicht bij kwam te staan: als het ware om weer wat goed te maken jegens ons Volk?’

Die Kees was – je zag het waarschijnlijk al – Kees van Kooten, die zijn leven begon met een wel heel dubieus compliment. Zijn ouders hadden de advertentie ‘goed’ bedoeld, maar ‘fout’ had er niets van begrepen. Misschien maar goed ook.

De oerhollandse naam Kees is trouwens geen statement: Van Kooten heet voluit Cornelis Reinier, net als zijn vader en opa.

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.