Honderden Nederlanders zijn vernoemd naar Kennedy

Als je John Fitzgerald heet, is de kans groot dat je ergens in de komende maanden je vijftigste verjaardag viert. Waarom? Vrijdag is het precies vijftig jaar geleden dat John F. Kennedy werd vermoord. Honderden Nederlandse kinderen zijn daarna naar hem vernoemd.

Nieuwsblad van het Noorden, 23 november 1963
Nieuwsblad van het Noorden, 23 november 1963

Ik hoef niet uit te weiden over de populariteit van JFK in Nederland: die was ongekend en de ontzetting over zijn dood was groot.

Dat is goed te zien in de voornamenstatistieken. De voornaam John, die al sinds de jaren veertig in opmars was, begon toen Kennedy in 1961 president heel snel te stijgen. Het hoogtepunt lag in 1964, het jaar na Kennedy’s dood. 459 jongetjes kregen toen John als eerste voornaam.

Populariteit van 'John' als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2012
Populariteit van ‘John’ als eerste naam voor mannen tussen 1880 en 2012 (Nederlandse Voornamenbank)

Nog opvallender is de populariteit van Kennedy’s middle name Fitzgerald. Die voornaam was tot 1960 volkomen onbekend in Nederland. In 1964 werden er bijna vanuit het niets meer dan 114 kleine Fitzgeraldjes geboren. (Ze heten waarschijnlijk bijna allemaal voluit John Fitzgerald.)

Populariteit van 'Fitzgerald' als volgnaam voor mannen tussen 1880 en 2010
Populariteit van ‘Fitzgerald’ als volgnaam voor mannen tussen 1880 en 2010 (Nederlandse Voornamenbank)

Er is in Nederland geen enkele politicus vaker vernoemd dan Kennedy. Alleen Franklin Delano Roosevelt kwam eind jaren veertig enigszins in de buurt.

Zou jij overwegen je kind naar een politicus te noemen? Zo ja, naar wie?

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.