Kim Jong-un verbiedt zijn eigen naam (net als Hitler)

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zijn eigen naam in de ban gedaan. Zijn onderdanen mogen hun kinderen niet meer Kim Jong-un noemen en wie al zo heet krijgt een verplichte naamsverandering. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Hitler, die de naam Hitlerike liet verbieden.

Persoonlijkheidscultus: Noord-Koreanen buigen voor de standbeelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il (foto: J.A. de Roo / CC BY-SA 3.0)
Persoonlijkheidscultus: Noord-Koreanen buigen voor de standbeelden van Kim Il-sung en Kim Jong-il (foto: J.A. de Roo / CC BY-SA 3.0)

Persoonlijkheidscultus

Het Noord-Koreaanse verbod geldt al sinds januari 2011, maar is nu pas buiten Noord-Korea bekend geworden. Verbazingwekkend is het niet: ook de namen van Kims voorgangers Kim Jong-il en Kim Il-sung zijn taboe.

Kim is verreweg de meest voorkomende familienaam op het Koreaanse schiereiland. 21,6% van de Koreanen heet zo. Jong-un schijnt een vrij gangbare voornaam te zijn. Het is niet bekend hoeveel Kim Jong-un’s er in Noord-Korea zijn of waren.

Je zou misschien denken dat dictators als de Kims hun onderdanen juist zouden aanmoedigen kinderen naar hen te vernoemen, maar het tegendeel is waar. Door uniek te blijven bevorderen ze de cultus om hun eigen persoon.

Hitlerike

Adolf Hitler dacht daar ook zo over. Hij was bang dat zijn naam aan kracht zou verliezen als er te veel kinderen naar hem werden vernoemd.

Tot zijn ergernis noemde een man uit de stad Hilden zijn dochter in 1931 Hitlerike. De burgerlijke stand weigerde die naam weliswaar aanvankelijk, maar omdat in het verleden namen als Bolschewika en Stahlhelmine (naar de extreemrechtse organisatie Stahlhelm) waren ingeschreven, moest ook Hitlerike worden toegestaan.

Vlak nadat hij in 1933 aan de macht was gekomen maakte Hitler daar een eind aan. Hij verbood niet alleen de naam Hitlerike, maar ook Hitlerine en Hitler (als voornaam). Wie al zo heette moest zijn naam veranderen.

Β Wat vind jij?

Wat vind jij: moet je je kind in Nederland Kim Jong-un of Hitlerike kunnen noemen? Of gaat dat te ver?Β Laat een reactie achter!

🀞 Nieuwe blogs in je mail?

Volgen kan ook via Mastodon en RSS.